Megnéztük, milyen egy egyórás előadás 60 ezer euróért.

Szerda délután zajlott az elhíresült TechMatch startup konferencia legdrágább napja Pozsonyban, melynek főszpíkere, Steve Jobs, a Google és a Motorola vezeréigazgatójának egykori tanácsadója és az Apple marketingese, Guy Kawasaki volt. Egyenes Silicon Valleyből, a technológia és az innováció mekkájából.

Kawasaki profi előadó. Tárgyilagos, természetes, közvetlen, laza és tudja azt is, mikor van helye a poénoknak. A hatás kedvéért az ajéndékba kapott szlovák hokimezt is magára öltötte.

k1
Guy Kawasaki a pozsonyi TechMatch konferencián. Kép: Körkép.sk

Első szabály: egy A kategóriás főnök A plusz kategóriás embereket alkalmaz. Mindig azokat vedd fel a cégedhez, akik jobban nálad. Különben a végén csupa alkalmatlan Z kategóriások fognak körülvenni.” – kezdte Guy Kawasaki  az „Amit Steve Jobstól megtanultam” c. előadását.

A sikerért hajtani és fejleszteni kell 

Rendkívül fontos a folyamatos innováció. Ahhoz, hogy egy cég fejlődjön, nem elégedhet meg azzal a szinttel, ami elért. Állandóan hajtani kell és fejleszteni.

 hirdetes_810x300  
k2
„Higgy benne és meglátod!” Kép: Körkép.sk

A legfontosabb egy startupnál, hogy prototípust hozzon létre, amit piacra is dob. Nem az üzleti terv, az anyagi kilátások a legfőbb szempontok, hanem az, hogy a terméket létrehozzuk és eljutassuk a fogyasztóknak. Csináljatok olyan érdekes és sikeres vállalkozást, aminek Amerikában is a csodájára járnak és utánozni akarják„- javasolta a kezdő startuposoknak a marketing guru.

Steve megmutatta, mire van szükség

Jobs zseniálisan ráérzett arra, hogy az embereknek mi hiányzik és mire van szükségük. Még mielőtt erre saját maguk rájöttek volna, ő már tudta és dolgozott rajta. Képes volt olyat alkotni, amiről tudta, hogy ha neki kell, akkor idővel mások is akarni fogják.

A rendezvény október 12-16. között zajlik két pozsonyi helyszínen, az Öreg vásárcsarnok épületétében, ill a Szlovák Filharmóniában. Ha szlovák állampolgár vagy, és magánszemély, regisztráció után ingyenesen részt vehetsz rajta. A program itt megtekinthető.

Higgy benne és meglátod

Jobs sikerének alapja abban rejlett, hogy már akkor hitt a termékében, amikor az még nem is létezett. Így tudta sikerre vinni az Applet is. Sokan épp ellenkezőleg gondolkodnak. Csak amikor szemmel láthatóvá válik valami, akkor kezdenek hinni benne.

Amit Guy Kawasakiról tudni kell

A Hawaii születésű japán szakember a 80-as években, az Apple virágzása alatt volt a tűzvonalban. A korszakalkotó Macintosh modellek marketingjéért felelt. Azóta dolgozott a Google és a Motorola vezérigazgatójának tanácsadójaként is, majd megírt néhány könyvet. Mostanában abból él, hogy különbozű konferenciákon vesz részt szerte a világon. Ezen kívül tanít a Berkeley egyetemen és a Wikimedia Foundation alapítványt igazgatja.

„Szóval azt mondjátok, hogy a előadásom/tudásom kidobott pénz?”

kawa

Kawasakinak a fülébe jutott, hogy hatalmas felhárodást váltott ki Szlovákiában a 60 ezer eurós honoráriuma. Twitterén így reagált: „Szóval azt mondjátok, hogy a előadásom/tudásom kidobott pénz?”

Mégsem az SBA a szervező

Tegnap kiderült, hogy a konferenciát nem a Slovak Business Agency (SBA) szervezi, hanem egy amerikai cég, a US Market Access Center. A pozsonyi a konferencia-turnéjuk 9. állomása. Az SBA igazgatójának, Branislav Šafáriknak Vazil Hudák gazdasági miniszter tegnap korlátozta hatásköreit, a szerződéskötés jogát is elvették tőle.

k5
Guy Kawasaki előadása a pozsonyi TechMatch konferencián. Kép: Körkép.sk

A legnagyobb kérdés még mindig nem oldódótt meg. Hiszen a a 1,4 millió eurós TechMatch Slovakia 2015 teljes egészélben a szlovák államkasszából van finanszírozva (a költségekről bővebben itt). Míg Szlovákia minden résztvevő startup részvételéért 2400 eurót, addig a US MAC ugyanennyi összeget szintén elkért tőlük.

Tóth Lívia

Kapcsolódó cikk: Startup „buli” másfél millióból – így keresd magad hülyére az államon

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!