A lipcsei tőzsdén tegnap 15 eurót kértek el egy megawattóra gázért – ez egy év alatt 40 százalékos árcsökkenést jelent. Egy éve még 10 euróval többe került a nyersanyag, nyáron az ár 21 euró körül mozgott –írja a SME.sk

 

A szakértők egyetértenek abban, hogy a csökkenés folytatódhat 15 euró alá is. Az alacsony gázárákat elsősorban a nagyfelhasználó cégek érezhetik meg, illetve azok a háztartások, melyek gázzal fűtenek, nemcsak gázon főznek. A nyersanyag ára 2014 óta folyamatosan csökken.

 

A földgáz ára decemberben érte el a 16 éves minimumát. Az alacsony árakat az okozza, hogy csökken az európai kereslet is, mivel az energiát gáz helyett főként megújítható energiaforrásokból vagy szénből állítják elő. További ok lehet a viszonylag meleg időjárás október és november folyamán.

 

 hirdetes_810x300  

Michal Šnobr elemző szerint a földgázkitermelésben túltermelés van, ami mind az európai piacra irányul, és leviszi az árakat. Oroszország és Norvégia mellett ugyanis Algéria és Katar is az európai piacra exportál. Az ár további alakulása függ a téltől is – ha túl meleg lesz, tovább csökken, ha hidegebb idő vár ránk, nőhet az ár.

 

(SME)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!