Nem újdonság, hogy egyre nagyobb a szakadék a szegények és a vagyonosok között. Az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi, 20 uniós ország 80 ezer háztartását érintő felmérése nem csak arra mutatott rá, mekkora különbségek vannak az európai országok között, hanem arra is, hogy mekkora méreteket ölt az egyenlőtlenség.

 

Ezen túl az is kiderült, hogy 2010-től nagyjából 10 százalékkal zsugorodott az emberek vagyona. A háztartások átlagos vagyonát 223 300 euróra becsülték. A felmérés vagyonként értelmezi az ingatlant, az autót, a saját vállalatot, a megtakarításokat, az életbiztosítási és nyugdíjjárulékot, illetve az egyéb anyagi értékeket.

 

Az EKB elemzése főleg a mediánvagyonra összpontosított. Mediánvagyon: ha anyagiak szerint sorba állítanánk a háztartásokat Szlovákiában, akkor a medián lenne az a háztartás, amely után ugyanannyi a gazdagabb, mint ahány előtte a szegényebb.

 

 hirdetes_810x300  

Nőtt a szakadék, de nem csak gazdag és szegény között

 

A vizsgált húsz ország együttes mediánvagyona 104 ezer euró, ami az átlagos vagyonnak még a felét sem éri el. Az EKB szerint ez azt jelzi, hogy egyre nagyobb vagyon felett rendelkezik a leggazdagabb réteg. A legvagyonosabb 10 százalék mediánvagyona közel fél millió euró. A legszegényebb 5 százalék pedig negatív vagyonnal rendelkezik – vagyis úszik az adósságban.

 

Szlovákiában a mediánvagyon nagysága 50,3 ezer euró, Magyarországon 26,2 ezer euró, Németországban 60,8 euró. Mindeközben Belgiumban 218 ezer, Görögországban (ami válságban van) 65 ezer, Luxemburgban 437,5 ezer és Finnországban 110 ezer euró.

 

A legnagyobb vagyoncsökkenés 2010-hez képest Görögországban és Cipruson történt, és Németországban nőtt a leginkább, több mint 10 százalékkal. Ugyanakkor a felmérés nem kis felháborodást keltett a németek körében: kiderült ugyanis, hogy a pénzügyi segítségre „szoruló” görögök mediánvagyona 5000 euróval nagyobb, mint az övék.

 

Egyébként Németországban az átlagos vagyon nagysága több mint 200 ezer euró, Szlovákiában 66 ezer euró, Magyarországon pedig 50 ezer euró. Görögországban 110 ezer euró…

 

ecb_survey
Adatok: ECB, Grafikon: Körkép.sk

 

Szlovákia előnye nem annyira egyértelmű

 

A vagyon nagyságát jellemzően jórészt a háztartások ingatlanjának értéke adja ki. Így, bár Szlovákia maga mögé utasította mediánvagyon és átlagos vagyon tekintetében Magyarországot, déli szomszédunk háztartásai mégis nagyobb pénzbeli vagyonnal és kisebb tartozásokkal bírnak, mint mi.

 

Ráadásul Szlovákia összesítésben még a mediánvagyon tekintetében is csak a legrosszabb negyedik a sorban.

 

ecb_survey_2
Adatok: ECB, grafikon: körkép.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: pakistantoday.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!