Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Csaknem 22 euróval, havi 307,41 euróra emelkedik az egyéni vállalkozók (SZČO) társadalombiztosítási és egészségügyi járulékának minimuma a jövő év elejétől.

 

Az egyéni vállalkozók lehetséges legalacsonyabb társadalombiztosítási járuléka a jelenlegi 200,72 euróról 216,13 euróra emelkedik 2024 januárjától, az egészségbiztosítás minimális összege pedig jövőre eléri a 91,28 eurót, ami 6,51 eurós növekedést jelent a jelenlegihez képest.

 

A havi átlagbér emelkedése

 

Mindez annak köszönhető, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly éves összevetésben 7,7 százalékkal, 1304 euróra nőtt a havi átlagbér Szlovákiában. Az egyéni vállalkozók járulékfizetésének minimális kivetési alapja a munkavállalók átlagkeresetének alakulásához kötődik, ez a két évvel ezelőtti szlovákiai átlagos bruttó fizetés fele.

 

Ezért a jövő év elejétől az egyéni vállalkozók illetékfizetésének lehető legalacsonyabb kivetési alapja is 7,7%-kal emelkedik. A 2024-es évre az egyéni vállalkozó minimális havi kivetési alapja 652 euró lesz, az ideihez képest 46,50 euróval több.

 

A biztosítási díjfizetés maximális kivetési alapja is emelkedni fog

 

Jövő év elejétől emelkedik a társadalombiztosítási díjfizetés maximális kivetési alapja is, kivéve a balesetbiztosítást, ahol nincs meghatározva a lehető legmagasabb kivetési alap. A maximális havi kivetés alap 2024-re a jelenlegi 8 477 euróról 9 128 euróra emelkedik, azaz a 2021-es átlagkereset hétszereséről a 2022-es átlagkereset hétszeresére.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!