Nyitókép: Getty Images

 

Szakértők szerint a családi síeléssel, kirándulásokkal vagy a tavaszi szünetben a gyerekeknek szóló programokkal kapcsolatos kiadások egy nagy nyári vakációhoz hasonlíthatók. Szerintük nem egyszer esik ennek áldozatul a család pénztartalékának egy része, amit aztán pótolni kell.

 

Ahogy Martin Škarba, a Partners Group SK munkatársa elmondta, ideális, ha van tartalék a váratlan kiadásokra, mégpedig legalább hathavi fizetés magasságában.

 

 „Soha nem tudhatjuk, mikor romlik el a hűtőszekrény vagy a fagyasztó, mikor kell megjavíttatni az autót, vagy milyen más kiadások merülnek fel. Ha valamit elköltünk a tartalékból, azt fokozatosan vissza kell spórolnunk. Ellenkező esetben fennáll a kockázata annak, hogy kölcsönt kell felvennünk folyó kiadásaira, ami a legrosszabb megoldás”

 

– mutat rá Škarba.

 

Ugyanakkor javasolja a hiányzó források azonnali tartalékba való visszatételét.

 

A szakember szerint a kiadások elemzésével érdemes kezdeni. A bevételeket nem mindig tudjuk befolyásolni, de a kiadásokat igen.

 

„A gyakorlat azt mutatja, hogy egy család akár havi 200 eurót is megtakaríthat normál fogyasztással és észszerű kiadástervezéssel”

 

– mondja Škarba.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!