Nyitókép: Körkép.sk

 

Szlovákia átmeneti időre leállítja a gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát Ukrajnából, tájékoztatta a Körképet a Szlovák Kormányhivatal.

 

A témával ma Heger megbízott kormányfő kezdeményezésére munkabizottsági ülésen foglalkoznak, melynek eredményéről később tájékoztatnak.

 

 hirdetes_810x300  

Csallóközi malomban találtak tiltott növényvédő szerrel fertőzött ukrán gabonát

Szlovákiában hazai ügyeskedőknek köszönhetően több ezer tonna szennyezett ukrán gabona került piacra. A spekulánsok élharcosa a gútai malom volt, melyet Varga Tibor és családja működtet.

 

Jó étvágyat. Íme, a gútai malom termékpalettájának egy része.

 

Vargáék így veszélyeztették a lakosság egészségét, ráadásul lépésük a felvidéki gazdák, termelők létét is veszélyeztette. Hiszen, amíg a Vargáékhoz hasonló vállalkozók az RTVS szerint a 200 eurós piaci ár töredékéért, 50 euróért vették az ukrán gabona tonnáját, abból készült termékeiket piaci áron kínálták. Így óriási haszonra tehettek szert.

 

Halász Béla: Az ügyeskedők beraktároztak olcsó ukrán gabonával

 

A napokban már Lengyelország és Magyarország is betiltotta az ukrán gabona behozatalát, Bulgária pedig hasonló lépést fontolgatott. Az abban található peszticidek és más kórokozók mértéke több ezerszeresen meghaladja az Európai Unióban, így Szlovákiában is megengedett határértéket.

 

Amint arról a Körképen beszámoltunk, az Európai Bizottság azt üzente Magyarországnak és Lengyelországnak, hogy az „egyoldalú kereskedelmi lépések” elfogadhatatlanok. A két ország saját agrárpiacuk védelmében elsőkként június 30-ig betiltotta az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek importját.

 

Brüsszeli kettős mérce: Az Európai Bizottság Varsót és Budapestet vádolja egyoldalú lépésekkel

 

Körkép.sk

 

Megosztás:
Címkék: gabona ukrán gabona

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.