Nyitókép: TV Markíza

 

A szlovák gyümölcstermesztőknek eddig termésük hozzávetőleg 80%-át sikerült megvédeniük a kedvezőtlen időjárástól, beleértve a sárgabarackot és az epret. Egyelőre mindent letakarnak, melegítik a levegőt – jelentette ki Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. Hozzátette, ezekben a hideg éjszakákban is folytatódik a munka és a termés megmentése. Elmondása szerint a péntekre (április 26.) virradó éjszaka lesz a döntő, amikor fagyot jósolnak.

 

Szerinte azt, hogy a termésvédelem rendkívül fontos tevékenység a gyümölcstermesztők számára, az is alátámasztja, hogy manapság nehezebb olyan helikoptereket találni, amelyek segítségével meleg levegőt lehet nyomni a fákhoz. A gyümölcstermesztők egy része nem tudott gépet rendelni Szlovákiából, így például Csehországból rendelték meg a helikoptert. Holéciová szerint a gyümölcstermesztők egyelőre elégedettek a fagyvédelem eddigi előrehaladásával és eredményével.

 

„A szőlőtermesztőink is igyekeznek megvédeni a szőlőt. Dél-Szlovákiában például felmelegítik a levegőt, fagyálló anyagot permeteznek. Egyes kistermelőknek helyi veszteségei vannak. Majd kiderül, milyen lesz az időjárás további alakulása, és hogyan alakul a jövő termésének védelme egész Szlovákia szemszögéből”

 

 hirdetes_810x300  

– mutatott rá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!