A Szigetről már írtunk egyszer. Aki nem olvasta, annak mindenképp érdemes elolvasnia legalább a bevezetőjét, hogy otthonosan mozogjon a témában és ráhangolódjon a folytatásra. Első cikkünkben a Világszínpadot vettük górcső alá. De a színvonalas világzene nem csak ott fogja képviselteti magát. Legalább akkora örömet és színvonalat fognak nyújtani, ha nem nagyobbat, a Roma sátor előadói.

A cigányok Közép-Európában a társadalom megtűrt, ill. kivetett polgárai. A nyugati társadalomban jobban elvesznek a színes és változatos nemzeti csoportok gyűrűjében, mint nálunk és a környező államokban, ahol állandó nehézségeik vannak a beilleszkedéssel. Ez a színpadon nem tükröződik. Ott kétségtelenül a legélvezhetőbb és legszínvonalasabb előadók közé tartoznak, és a konkurenciának nagyon sokat kell dolgoznia, hogy felvegyék velük a versenyt.

A legnagyobb hazai sztárok mellett, mint a Romano Drom, Ternipe, Parno Graszt, fellépnek még a Kanizsa Csillagai, akárcsak a pécsi Dutar együttes. Érdemes lesz odafigyelni a legnagyobb magyarországi roma zenészekből alló alakulat, az Oláh Gipsy Allstars előadására is. A külföldi cigányzenekarok közül említést érdemel a belga Antwerp Gipsy-Ska Orchestra, az erdélyi Szilágyság zenekar, a szlovén Langa, valamint a szlovák Gipsy Devils (Diabolské husle) és a cseh Gitans. Bulgáriát és Romániát két fúvósbanda képviseli: a fiatal romákból álló Karandila Jr és a Fanfara Iui Craciun. Makedóniából pedig a világ egyik legnagyobb fúvóssztárja, King Ferus Mustafov érkezik. Reméljük, hogy hangszereiket rajtuk kívül mások nem fogják megfújni. Érdekes előadásnak ígérkezik a francia-katalán határról származó arab és cigány zenei hangzások és kultúra keverékéből álló Kaloomé zenéje is.

A cigányzene mellett hasonló hangsúlyt kap a tradicionális zsidó zene, a klezmer is. Nem muszaj körülmetélve lennünk, hogy a legnagyobb átérzéssel és csodálattal élvezhessük a fellépők alkotásait. E stílus képviselőji például az izraeli Oy Division és a francia YOM vezette kvartett.

A cigány- és klezmerzene mellett a tamburazene szerelmesei is megtalálják a maguknak való örömet a délszláv Söndörgő, a szerb Marijaci Tambura Zenekar és a hazai Swing Manouche Project koncertjein, bár az utóbbi inkább a gitárműfajban. Azoknak, akik nem tudnák, a tambura az olyan pengetős hangszer. Ha valaki látott már hárfát, vagy citerát, akkor tudja, hogy mihez ne hasonlítsa. Leginkább az „Ó sóle mió” romantikus velencei hosszútávevezősök hangszerére hasonlítható, vagy az új EU-normáknak megfelelő gitárra, amelynél már figyelembe vették az erdők rohamos csökkenését. Bár az is igaz, hogy ezzel a jellemzéssel csak nagy anyagi kiadások után mennék át a zeneművészeti főiskolán. Mindenesetre érdemes megcsodálni a zenéjüket.

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!