Első beharangozó cikkünkben nem véletlenül írtam, hogy a Sziget a Világ kicsiben. Mert ismétlem: „éppúgy jellemzi a nyelvi, mint a kultúrális változatosság, s eme bábeli zűrzavarban mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Tombolhat rockzenére, jógázhat a kissátorban, táncolhat afrikai táncokat, ismerkedhet a japán, ill. thaiföldi kultúrával, akárcsak nótázhat a romasátorban”. Nemcsak a széles zenei paletta és a látogatók kavalkádja, hanem a változatos kultúrális szórakozási lehetőségek is színesítik.

Idén Németország, Izrael, Japán és Katalónia lesz a középpontban. Míg Németország a leomló berlini fal, addig Japán és Izrael a diplomáciai kapcsolatok jeles évfordulói alkalmából. A ‘89-es berlini fal lerombolásának 20-dik évfordulójára egy hatalmas fal lesz felállítva, az Arcadom Fal, amely felkért művészek és a közönség közreműködésével válik előreláthatólag egy egyedi képzőművészeti alkotássá. A japán fókusz a tradicionális japán programokban fog megnyilvánulni, akárcsak az izraeli és a katalán. Mindhárom témára igencsak kíváncsiak vagyunk, mert eddig még nem sok információ szivárgott ki a szervezőktől. De a japán kultúra már önmagában megér egy misét, az izraeli programok pedig jó felvezetői lesznek a klezmerzenekaroknak.

Lesz Afro-latin színpad és Világfalu is, ahol Észak-Afrika, Fekete-Afrika, az Afro-Latin és Karib-szigetvilág, valamint Indonézia és Thaiföld kultúráját, zenei világát, életstílusát, hangulatát hozza magával. Az egyik oldalon egy autentikus piac, ahol a felsorolt világrészekre jellemző különlegességekből válogathatnak az odalátogatók, míg a másikon egy afro-bár és egy jamaikai koktél-bár az italkülönlegességeikkel (szerintem belga sörük biztos nem lesz, de hátha a cikk hatására beszereznek pár hordóval). Lesznek ghánai mintára festett és berendezett idillikus körházak és sátrak, akárcsak olyanok is, amelyek az Ezeregyéjszaka világába repítenek el bennünket. Ázsia hangulatát a thai és indonéz berendezésekkel és dekorációval feldíszített sátrak hozzák magukkal. Lesz afro hajfonás, ghánai gyögyfűzés, indiai hennafestés, batikolás, fotókiállítások, filmvetítések, függő- és fekvőágyak, vizipipázó sátor, mentateázó és többek között thai masszázs. A thai masszázsról már sok jót hallottunk;) Déltől táncórákon sajátíthatjuk el a szambát, a hastáncot, a salsát, akárcsak a merengét vagy az afrikai és brazil táncokat. Mondjuk ez viccnek is rossz, de hátha a női olvasóinknak épp erre csillan a fel a szemük. A férfiaknak, akik igencsak messze állnak a salsa és a hastánc művészetétől, azok merenge helyett merenghet az esti táncműsorokon és koncerteken a közelben lévő nyugágyakból.

Az arab hastánccal találkozhatunk a Cökxpon Ambient Sátorkertben is. Ott a klasszikus indiai táncok is a színpadra kerülnek. A tánc és az „elvontabb” zenei koncertek mellett ez lesz az a hely, ahol kreatív és léleklazító dolgokkal is találkozhatunk, mint pl. a jóga, thai-chi, pránanadi, tánc, grafológiai sátor, agyagos sátor, henna, masszázs, stb.

Ezenkívül még persze lesz Múzeum Negyed is, ahol 14 múzeum, ill. intézet várja az érdekldődőket, és kb. 100 civil szervezet, akik jelenlétükkel emelik a fesztivál színvonalát. A színház- és a mozifanatikusok is kedvükre csemegézhetnek. Míg az előbbiek a meghívott improvizációs mesterektől leshetnek el pár húzást, a mozirajongók a Medence Filmklubban aludhatják ki magukat. Az Octopus Tarot Labirintusa pedig az önmegismerés útjára kalauzol el minket. Ezt mondjuk melegen ajánlom Jürgen kollégának, aki már régen szeretné magát megismerni;)

 hirdetes_810x300  

A jegyek nem olcsóak. Igaz ugyan, hogy vannak engedmények, amelyek főleg a Magyarországon tanuló diákokat érintik (június 30-ig van a deadline!), de így is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. De aki megengedheti magának, legalább egy napra mindenképp érdemes lenéznie, hogy megismerjen valamit a Világ zenei és kultúrális sokszínűségéből.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!