Megnéztem hát én is. James Cameron legújabb, legdrágább, leg…, leg…, leg…-ként beharangozott scifi-jét, mely a világméretű marketingkampány költségeit is beleszámítva több mint 500 millió dollárból, 15 évig készült. (Csak a miheztartás végett, az összeg a Szlovák Kulturális Minisztérium éves költségvetésének több mint a duplája). Avatar lázasan nem tudtam ellenállni engedtem hát a csábításnak, elvégre a rendezőguru eddig sem épp a Dallas, vagy a Beverly Hills 90210 típusú filmekkel gurított.

A sztoriról röviden: A mintegy három hónapot felölelő történet 2154-ben játszódik a messzi Pandora bolygón, a három

avatar
avatar
méteres, kék színű na’vi-k lakóhelyén, akik értékes nyersanyagkészletére a Föld energiaszükségletei miatt szemet vetett az emberiség.  Egy tolókocsis veterán tengerészgyalogos, Jake Sully (Sam Worthington) kapja a feladatot, hogy genetikailag módosított hibridként, afféle Avatarként na’vi testet öltve rávegye az őslakosokat lakóhelyük elhagyására, mivel az éppen egy nyersanyagban gazdag terület kellős közepén fekszik.  Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a főhős,  ahogy egyre jobban beilleszkedik közéjük, a körülmények, azaz a főnök lánya Neytiri (Zoe Saldana), és a nemes na’vik megismerését követően szembefordul  embertársaival, és  Pandora védelmére kel.

avatar Kép: Index.hu
avatar Kép: Index.hu

Tény, hogy fél óra után a néző számára teljesen világossá válik  az egész történet, annak lehetséges végkifejletével együtt. Ugyanúgy elmondható az is, hogy az egyes karakterek kidolgozottsága is hagy némi kívánnivalót maga után. A forgatókönyvön szintén látszik, hogy tartalmaz egy csomó modern, manapság divatos, a „természettel szimbiózisban élni”-t hirdető zöld üzenet. A néző a 166 perc során mégsem unatkozik egy percig sem.

Ez a film ugyanis nem a sztorija miatt érdekes. Amit kapunk, az közel három órányi  tömény élmény, eszméletlen látványvilág,  a  filmipar és a mozianimáció pillanatnyi csúcsának prezentálása. Cameron még 1994-ben kezdte el írni a történetet, de megfelelő technika híján csak most volt képes  befejezni művét. Nem csalódunk benne. Az Avatar megmutatja, hol tart ma a filmipar a látványelemek és az animáció terén, melyet jó ideig nehéz lesz  überelnie a konkurenciának. Az Avatart épp ezért  látni kell.avatar4

Cameron valamit nagyon tudhat, ha a moziiparban tízévente technikai forradalmat kiváltva  képes ennyire odatenni magát, miközben   dollármilliárdokat kasszíroz. Az Avatar bevételei ugyanis már a bemutatót követő harmadik héten  meghaladták az egy milliárd dollárt. Soha egyetlen film sem hozott  még ennyit a konyhára ilyen rövid idő alatt, és könnyen lehet, hogy  minden idők legsikeresebb filmjét, az 1,8 milliárd dollárt és 11 Oscar-díjat bezsebelő Titanicot is hamarosan lekörözi.

U.I. James Cameronnak ezúton is köszönjük  a számunkra felajánlott 20 ingyenjegyet, George Lucasnak és Steven Spielbergnek pedig jeleznénk, hogy hasonló barterigény esetén a Rólunk menüpont alatti e-mail címen vehetik fel velünk a kapcsolatot 🙂

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!