Nyitókép: Parabon Nanolabs, Virginia Commonwealth University

 

A 18. század végén egy, a connecticuti Griswoldban eltemetett férfi combcsontjait keresztbe tették mellkasán. A furcsa elrendezés arra utal, hogy közössége vámpírnak nézte a halottat. Több mint 200 évvel halála után a szakértők létrehozták a férfi arcrekonstrukcióját – számol be a Live Science.

 

A genetikai elemzést követően a Parabon NanoLabs vállalat és a Fegyveres Erők DNS Azonosítási Laboratóriumának (AFDIL) csapata arra jutott, hogy a JB55 jelű személy halálakor nagyjából 55 éves volt, és tuberkulózisban szenvedett. Egy arcrekonstrukció szoftver alapján JB55 bőre fakó, haja fekete vagy barna, szeme pedig barna lehetett, arcát szeplők boríthatták.

 

A fej és a lábak pozíciója alapján a sírt utóbb megbolygatták, az efféle tevékenység gyakran köthető a vámpíroktól való félelemhez. A tbc-s betegeket sokszor vélték vámpíroknak, ez szintén összhangban van a csontok elhelyezkedésével. Ellen Greytak, a Parabon NanoLabs bioinformatikai igazgatója szerint a mellkason keresztbe tett combcsontokkal azt akarták megakadályozni, hogy az elhunyt a sírból kikelve járhasson.

 hirdetes_810x300  

 

A szakértők a csontokból próbáltak DNS-hez jutni, korukból adódóan azonban az eljárás nem volt egyszerű. A génszekvencia jóval rövidebb lett mint általában. A kutatók egy közeli, feltételezhetően JB55 rokona számára készült sír maradványait is tanulmányozták, az érintett a férfi unokatestvére lehetett.

 

A vámpír sírját 1990-ben fedezték fel, de az alaposabb törvényszéki vizsgálat csak 2019-ben kezdődött. Egy online genealógiai adatbázist használva a szakértők arra jutottak, hogy a férfi egy John Barber nevű szegény gazda volt. A JB55 jelölés a koporsója fém részen felfedezett feliratból származik, amely ezek szerint monogramját és életkorát jelölte.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!