Sosem volt még olyan jó a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatrendszer, mint most – mondta Áder János magyar köztársasági elnök hétfőn, miután Andrej Kiskát fogadta a Sándor-palotában.

 

Áder a Kiskával közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, jelentős mértékben fejlesztették a közlekedési kapcsolatokat az elmúlt években, továbbá az energiaellátás biztosításában is hatékonyan együttműködik a két ország.

 

A közlekedési kapcsolatokról elmondta: beindították a teherkompot Esztergom és Párkány között, új közúti határátkelőhelyeket nyitottak, hamarosan új Duna-híd épül Komáromnál, továbbá legkésőbb 2019-re megépítik a kétszer kétsávos autópályát Rajkáig, valamint Miskolc és a szlovák határ között.

 

 hirdetes_810x300  
Budapest, 2016. december 5. Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt Budapesten, a Sándor-palota teraszán 2016. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2016. december 5.
Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt Budapesten, a Sándor-palota teraszán 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Áder János szerint a két ország példája jól mutatja, hogy nemcsak beszéltek az energetika problémájáról, hanem tettek is a megoldásáért. Megépült és működik a két ország gázvezetékrendszerét összekötő interkonnektor, így szükség esetén mindkét ország újabb irányból juthat földgázhoz – magyarázta. Hozzátette: két új határkeresztező villamosvezeték megépítését tervezik, így a villamos energia ellátásának biztonsága is nagyobb lesz.

 

Áder kitért arra is, hogy két éve nekirugaszkodtak egy közös kulturális projektnek, értékmentő programnak, a Borsiban lévő Rákóczi-kastély felújításának. A magyar kormány csaknem egymilliárd forintot biztosít a munkálatokra. Hozzáfűzte: azt kérte szlovák partnerétől, hogy segítsen felgyorsítani a még elvégzendő munkákat.

 

Budapest, 2016. december 5. Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadással fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt (b) Budapesten, a Szent György téren 2016. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2016. december 5.
Áder János köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadással fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt (b) Budapesten, a Szent György téren 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

 

Mint mondta, viszonylag gyorsan megállapodást kell kötniük az ügyben, közös alapítványt kell létrehozniuk a beruházás felügyelésére és a már felújított kastély működtetésére, a kiviteli tervekre mielőbb megbízást kell adni, valamint közös EU-pályázatot kell benyújtaniuk.

 

Andrej Kiska köztársasági elnök hangsúlyozta: magyar partnerével megállapították, hogy jelenleg a legjobbak a kétoldalú kapcsolatok. E mögött sok közös erőfeszítés áll, látható, hogy a politikusokban megvolt a szándék ennek elérésére – vélekedett. Közölte: ha véleménykülönbség van a két ország vezetői között, azt politikai úton, konzultációval oldják meg, és nem a médián keresztül üzengetnek egymásnak.

 

Budapest, 2016. december 5. Áder János köztársasági elnök (b2) katonai tiszteletadással fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt (b) Budapesten, a Szent György téren 2016. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2016. december 5.
Áder János köztársasági elnök (b2) katonai tiszteletadással fogadja Andrej Kiska szlovák államfõt (b) Budapesten, a Szent György téren 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

 

A szlovák államfő köszönetet mondott Áder Jánosnak a pozitív hozzáállásáért.

 

Andrej Kiska emlékeztetett: jelenleg Szlovákia tölti be az EU soros elnöki tisztét, és e pozíció azt jelenti, hogy egyfajta közvetítő az unión belül. Hangsúlyozta a kölcsönös megértés jelentőségét, és úgy vélte, talán Brüsszelnek is érzékenyebbnek kell lennie, mert most különösen fontos az EU egysége, a tagállamok összetartása.

 

Budapest, 2016. december 5. Andrej Kiska szlovák államfõ (b) és Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Sándor-palotában 2016. december 5-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2016. december 5.
Andrej Kiska szlovák államfõ (b) és Áder János köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Sándor-palotában 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

 

Megjegyezte: arról is beszéltek, hogy Ukrajnának és Grúziának mielőbb vízummentességet kell kapnia, a későbbiekben pedig az éghajlatváltozásról, vízügyekről lesz szó.

 

Magyarország és Szlovákia érdekelt egymás sikerében

 

Orbán Viktorral is találkozott Andrej Kiska. A megbeszélésen elhangzott, hogy a jelenlegi nehéz európai politikai és gazdasági helyzetben is stabil és prosperáló a magyar-szlovák gazdasági együttműködés, amit a visegrádi országok összefogása tovább erősít.
 

Budapest, 2016. december 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Andrej Kiska szlovák államfõ (b3) találkozója az Országházban 2016. december 5-én.  MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly
Budapest, 2016. december 5.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Andrej Kiska szlovák államfõ (b3) találkozója az Országházban 2016. december 5-én.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Árvai Károly

 

A magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók, mint napjainkban – állapította meg Orbán Viktor és Andrej Kiska, akik áttekintették a két országban élő nemzeti kisebbségek helyzetét is.

 

 

MTI

Nyitókép: mti.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!