Könnygázt vetett be a rendőrség a venezuelai fővárosban a kormány és Nicolás Maduro államfő ellen tüntető tömeg ellen, hírügynökségi jelentések szerint az erőszakba torkolló újabb tiltakozás halálos áldozatot is követelt, a sérültek száma pedig meghaladta kétszázat.

 

Életét vesztette egy 17 éves fiatal, aki a nyakán sebesült meg. José Olivares ellenzéki képviselő szerint a nemzeti gárda ölte meg. Ezzel 34-re emelkedett az egy hónapja tartó kormányellenes tüntetések halálos áldozatainak a száma Venezuelában.

 

A diákok utcára vonulnak

 

A szerdai demonstráció – akárcsak az eddigiek – békésen indult, majd erőszakba torkollott. A tiltakozók kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták, csúzlikkal lőtték a nemzeti gárda embereit, akik válaszul könnygázt vetettek be ellenük. A főváros több pontján heves összecsapások voltak.

 

 

Közben a venezuelai diákok bejelentették szerdán, hogy csütörtökön mindnyájan az utcára vonulnak országszerte. Az El Nacional című lap elektronikus felületén üzente Daniel Ascanio, a caracasi Simón Bolivar Egyetem diákközpontjának vezetője, hogy minden egyetemen folyik a mozgósítás, és az egyetemek a demokráciát és szabadságot követelő tüntetések élére állnak.Felszólította a diákok szüleit, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

 

Mindennaposak a tüntetések

 

Április eleje óta mindennaposak az ellenzéki tüntetések Caracasban, az elnök ellenfelei szerint az egykori buszsofőrből lett elnök diktátorként viselkedik, és azért hozná létre a híveivel feltöltött alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy elkerülhesse a választásokat, amelyeket a súlyos gazdasági és politikai helyzetre tekintettel minden bizonnyal elveszítene.

 

 

Az államfő hangsúlyozta, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlésre – amely megváltoztathatja az ország berendezkedését, az alkotmányt, hatalmi intézményeket oszlathat fel és választásokat írhat ki –a béke helyreállítása érdekében van szükség,megakadályozandó, hogy politikai ellenlábasai államcsínyt hajtsanak végre. Maduro kormánya úgy látja, hogy az ellenzék utcai erőszakra buzdítja a lakosságot, és nem hajlandó párbeszédre a kabinettel.

 

Origo.hu
képek: ABC News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!