Kilencen megsérültek és két embert letartóztattak kedden a török nagykövet rezidenciája előtt kirobbant zavargásokban. Két embert súlyos sérülésekkel vittek kórházba.

 

Szemtanúk szerint a helyzet akkor eszkalálódott, amikor washingtoni munkalátogatásra érkező Recep Tayyip Erdogan török államfő biztonsági emberei „módszeresen” támadni kezdték a nagykövet rezidenciája előtt tüntetőket, hogy kiragadják kezükből a kurd PYD zászlóit.

 

Az incidens alatt a török elnök az épületben tartózkodott.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrség elmondása szerint két embert letartóztattak, egyiküket azért, mert megtámadt egy rendőrt.

 

Erdogan aznap Donald Trump amerikai elnökkel találkozott a Fehér Házban. Az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta a történéseket.

 

Trump és Erdogan közös sajtótájékoztatón kijelentették, hogy erősíteni fogják a országaik kapcsolatát, bár Erdogan kritizálta Washington azon lépését, hogy felfegyverzi a kurd milíciát.

 

Az amerikai török viszony (bár NATO-szövetségesek) nem túl rózsás. Az amerikai kongresszus engedélyt adott a szíriai és iraki kurd milíciák felfegyverzésére az Iszlám Állam elleni döntő csata érdekében (Rakka ostroma), ám ez enyhén szólva is kiverte a biztosítékot Ankarában, ahol a kurd szervezeteket terroristáknak tartják. A kurdok önálló államot szeretnének létrehozni, ami azonban ütközik Törökország, Szíria, Irak és Irán érdekeivel. Nemrég a török légierő a szjriai kurd állásokat kezdte bombázni, mire amerikai páncélozott harckocsikat vezényelt a térségbe, hogy eltántorítsa Ankarát a hadművelettől.

 

TheGuardian.com, Körkép.sk

Nyitókép: sindonews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!