Nyitókép forrása: independent.co.uk

 

A helyi hatóságok szerint a Kirgizisztán és Tádzsikisztán határánál nemrég történt összecsapásoknak legkevesebb 46 halálos áldozata van, több százan megsebesültek, és házak tucatjai semmisültek meg, vagy váltak lakhatatlanná.

 

A térségben évek óta nem került sor ilyen súlyos incidensekre, a BBC.com szerint több mint 100 ingatlan – iskolák, üzletek, határellenőrzési pontok és rendőrőrsök – pusztult el a harcokban. A brit közmédia által közölt fotók tanúsága szerint több faluban leégtek, összedőltek a lakóházak.

 

Eddig több mint 10 ezer embert evakuáltak a kirgiz Batken régióból, miután a határmenti, vitatott fennhatóságú vidékeken összecsapásokra került sor. A határnál kirgizek és tádzsikok kövekkel estek egymásnak, miután a tádzsikok megfigyelő kamerákat telepítettek a Golovnoj vízgyűjtőhöz. A vízgyűjtőt mindkét fél a sajátjának tartja. A kődobálás után a katonák is beavatkoztak, az incidens pedig fegyveres konfliktussá eszkalálódott. Az esetre még csütörtökön került sor, szombat este a két ország megállapodott a tűzszünetben.

 

Forrás: ibtimes.com

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!