Nyitókép: Jessica Taylor/UK Parliament via AP

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a német Die Zeit hetilapnak adott interjújában arra figyelmeztetett, hogy Oroszország egész Európa számára veszélyt jelent, ugyanis a Kreml ura, Vlagyimir Putyin megpróbálja megosztani.

 

„Amíg Oroszországnak lehetősége van más állam megtámadására, addig az egész kontinens veszélyben van“

 

– jelentette ki Zelenszkij, hozzátéve: „Putyin Ukrajnához hasonlóan Európát is meg akarja osztani. Biztos vagyok benne, hogy Lengyelország is veszélyben van“.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukrán elnök úgy véli, Putyin figyelme Moldáviára, Grúziára és a Baltikumra irányulhat.

 

Arra a kérdésre, hogy Putyin fenyegetése alapján sor kerülhet-e atomháborúra, Zelenszkij úgy válaszolt:

 

„Véleményem szerint az atomháborúval történő fenyegetés hazugság. Egy dolog gyilkosnak lenni, más dolog öngyilkosságot elkövetni. Az atomfegyver bárminemű használata mindkét fél számára a vég“

 

– mondta az ukrán elnök, aki úgy véli, hogy az atomfegyverrel Putyin inkább a gyengeségéről adna tanúbizonyságot, mintsem az erejéről.

 

Zelenszkij arról is beszámolt, hogy számára nem volt meglepő az orosz hadsereg inváziója, viszont a civilek ellen irányuló brutális támadások megdöbbentették.

 

Állítása szerint Kijev körbekerítésétől és a fővárosi harcoktól nem fél.

 

„Nem félek. Megmutattuk a világnak, hogy tudjuk, miként kell védekezni. Nem nekünk kell félnünk, hanem a világ politikusainak. Most azokra gondolok, akik Ukrajnát nézve azon gondolkodnak: Vajon az én országomat is érheti hasonló invázió?“

 

Az ukrán elnök a mindennapjaival kapcsolatban elmondta, hogy nagyon keveset alszik, rengeteg kávét iszik és nagyon sok tárgyalást, megbeszélést folytat.

 

Zelenszkij szerint, amikor Putyin a támadást tervezte, nem számolt azzal, hogy az ukránok ilyen elszántsággal fogják védeni az országukat.

 

„A Kreml nem számított arra, hogy számunkra ez a harc olyan hazafias háború lesz, mint amilyet a Szovjetunió folytatott Hitler ellen“

 

– zárta le az interjút az ukrán elnök.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!