Nyitókép: AP Photo/Andrew Kravchenko

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kijelentette, hogy Liz Truss új brit miniszterelnökkel „az Oroszországgal szembeni újabb nyomás koordinációjáról egyeztettek“ a Moszkva által hetedik hónapja folytatott invázióval kapcsolatban.

 

„A cél az agresszió megállítása és az elkövetők igazságszolgáltatás elé állítása“– írta Zelenszkij a Twitteren, mondván, ő volt az első külföldi vezető, akivel Truss közvetlenül hivatalba lépése után tárgyalt. Egyúttal hozzátette, hogy meghívta az új brit miniszterelnököt Ukrajnába.

 

A Truss-szal folytatott telefonhívás kapcsán Zelenszkij azt is hangsúlyozta, „fontos, hogy Oroszországot terrorista államként bélyegezzék meg“.

 hirdetes_810x300  

 

Liz Truss kedden a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során teljes támogatásáról biztosította Ukrajnát.

 

„Miniszterelnöki hivatalba lépése után a politikai partnerrel folytatott első telefonbeszélgetése során biztosította az ukrán vezetőt arról, hogy teljes mértékben támogatja, és Ukrajna hosszú távon számíthat az Egyesült Királyság segítségére“

 

– mondta Truss szóvivője.

 

Megvitatták továbbá a globális biztonság megerősítésének szükségességét, és a Vlagyimir Putyin hadigépezetének működéséhez szükséges pénzeszközök elzárásához szükséges intézkedéseket is.

 

Truss Nagy-Britannia új konzervatív vezetője, és attól a Boris Johnsontól vette át a posztot, aki Zelenszkij egyik legnagyobb támogatója volt – emlékeztet az AFP.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!