Nyitókép: TIME/Facebook

 

A Time amerikai magazin Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt és vele együtt „Ukrajna szellemét“ választotta a 2022-es év személyiségének. Az év hősnői azok az iráni nők lettek, akik részt vettek hazájukban a kormányellenes tüntetéseken.

 

A Time évente kitünteti azt a személyt, aki a legnagyobb hatással volt a globális eseményekre az elmúlt 12 hónapban, és a „legjobb vagy legrosszabb értelemben befolyásolta a híreket vagy az életünket“. A magazin az ideit a történelem „legegyértelműbb“ választásának nevezte.

 

„Volidimir Zelenszkij oly módon mozgósította a világot, amit évtizedek óta nem láttunk. Az a döntése, miszerint nem menekül el Kijevből a február 24-i orosz bombák lezuhanása utáni hetekben, hanem marad és támogatást gyűjt, sorsfordító volt“

 

 hirdetes_810x300  

– írja a Time.

 

Fotó: TIME/Facebook

 

Az ukrán elnök az orosz invázió kezdetét követő első Instagram-bejegyzésében már megmutatta, hogy „kabinetje és civil társadalma érintetlen és a helyén marad“. A különféle intézményekhez és parlamentekhez intézett videóbeszédeinek köszönhetően az egész világhoz szólt.

 

„Információs offenzívája megrázta a geopolitikai időjárási rendszert, és cselekvéshullámot indított el, amely végigsöpört az egész világon“

 

– tette hozzá a Time.

 

A magazin szerint „Ukrajna szelleme“ számos segítő embert testesít meg akár közvetlenül Ukrajnában, akár azon kívül.

 

Az év embere címet 1927 óta minden évben odaítéli a Time magazin. Tavaly a multimilliárdos Elon Musk kapta ezt a címet. A díjazottak között volt Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris, Angela Merkel német kancellár, Greta Thunberg svéd klímaaktivista, valamint Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.