Nyitókép forrása: AP Photo/Jacquelyn Martin

 

Volodimir Zelesnzkij ukrán elnök a Kongresszus előtt mondott beszédet szerdán, ahol közvetlen felhívást intézett az Ukrajna támogatását kritizáló republikánusokhoz, és azt mondta a képviselőknek, hogy egyetlen ország sincs biztonságban az orosz agresszióval szemben. Zelenszkij amerikai látogatásának hatalmas PR-értéke van, más kérdés, hogy mire lesz elég politikai szinten. A tét hatalmas, ha átmegy a demokraták által erőltetett költségvetési törvény, akkor azzal 45 milliárd dollárnyi katonai és más támogatást garantálnak Ukrajna számára. A demokratákat sürgeti az idő, jövőre ugyanis a Képviselőházban a republikánusok lesznek többségben.

 

Zelenszkij beszédében azt jósolta, hogy a háború jövőre fordulóponthoz érkezik (hallottunk már tőle ilyet júniusra, augusztusra, októberre, a fagyok megérkeztére és most a jövő évre vonatkozóan – a szerk.). A jövő év azért különösen fontos megjegyzés, mert januárban kerül többségbe ténylegesen a Republikánus Párt a Képviselőházban.

 

„Ez a harc határozza meg, hogy gyermekeink és unokáink milyen világban fognak élni”

 

mondta Zelenszkij.

 

„Ezt a csatát nem lehet befagyasztani vagy elhalasztani, nem lehet figyelmen kívül hagyni abban a reményben, hogy egy óceán vagy valami más védelmet nyújthat”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott.

 

Az ukrán elnök szerint a világ „túlságosan össze van kötve és kölcsönös függőségben van ahhoz, hogy az USA félreállhasson és biztonságban érezhesse magát, amikor egy ilyen csata folyik”.

 

„A pénzük nem jótékonykodás. Ez egy befektetés a globális biztonságba és demokráciába, amelyet a legfelelősségteljesebben kezelünk. (…) Ukrajna soha nem kérte, hogy amerikai katonák harcoljanak a földünkön helyettünk. Biztosíthatom önöket, hogy az ukrán katonák maguk is tökéletesen tudják kezelni az amerikai tankokat és repülőgépeket”

 

mondta (beszéde ezen részének nem sok köze van a valósághoz, kiképzés nélkül egy ukrán katona sem tudja kezelni sem az amerikai, sem az európai gyártmányú haditechnikát. Ha tudnák, nem kellene Szlovákia vagy Lengyelország területén ukrán katonákat kiképezni… – a szerk.).

 

Hatalmas a tét – 45 milliárd dollár

 

Zelenszkij látogatására és beszédére azon a héten került sor, amelyen a Kongresszus szavazni fog egy 1700 milliárd dolláros költségvetési keretről, amelynek része egy 45 milliárd dolláros katonai és humanitárius segély Ukrajna számára. Ezzel az USA hozzájárulása a háborúhoz 100 milliárd dollárra hízna.

 

Egyes republikánus képviselők, főleg a képviselőházban kemény kritikákat fogalmaznak meg az Ukrajnának adott támogatások tekintetében. Úgy vélik, hogy egyre több és több támogatást küldeni az elszámoltathatóság teljes hiánya mellett és a háború befejezésének terve nélkül enyhén szólva helytelen. Itt jegyezzük meg, hogy néhány héttel ezelőtt Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnában sikerült teljesen felszámolni a korrupciót…

 

Az amerikai választók többségét ráadásul hidegen hagyja  külpolitika, mert jobban érdekli az oktatás, a megélhetési költségek, az üzemanyagárak kérdése. Aki pedig figyel a külpolitikára, azt Tajvan (értsd: Kína) jobban aggasztja, mint Ukrajna.

 

Színház a demokraták szervezésében

 

Más republikánus képviselők azt nehezményezik, hogy súlyos milliárdok mennek Ukrajnába, miközben nincs elég forrás az amerikai-mexikói határ bevándorlási válságának kezelésére.

 

A Washington Post meg is jegyezte, hogy

 

„Zelenszkij washingtoni látogatása annak következménye, hogy az elmúlt hónapok növekvő gazdasági aggodalmai miatt jelentősen mérséklődött az Ukrajnába irányuló expanzív összegű támogatások mennyisége”.

 

A lap szerint a texasi Chip Roy republikánus képviselő azt mondta Zelenszkij beszéde után:

 

„Ez inkább színház, amelyet a Demokrata Párt vezette Képviselőház jelenleg leköszönő vezetése és a szenátus vezetése rendezett meg”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!