Nyitókép forrása: Volodimir Zelenszkij hivatalos facebook-oldala

 

Csütörtökön, az EU-csúcs első napján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett, és Eduard Heger szlovák megbízott kormányfővel is tárgyalt. Zelenszkij hivatalosan is kérte Szlovákiától a korábban már felajánlott MiG-29-es vadászgépeket, melyeket a szlovák hadsereg tavaly vont ki állományából. Egyértelmű igent azonban nem kapott Hegertől, és pénteken Jaroslav Naď védelmi miniszter is kitérő választ adott a sajtónak.

 

A védelmi minisztérium továbbra is intenzíven tárgyal szövetségeseivel és természetesen az ukrán féllel is Ukrajna további katonai támogatásáról – állt a védelmi tárca tegnapi hivatalos közleményében, amellyel az ukrán kérésre reagált.

 

„Ha lesz érdemi előrelépés ebben a kérdésben, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot. Repülési rendszerek, légvédelmi rendszer és nehézpáncélos haditechnika szerepel a jelenlegi legfontosabb kérések között”

 

mondta Martin Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője. Rastislav Káčer külügyminiszter azonban az elmúlt hónapokban Szlovákia kifejezett hajlandóságáról beszélt az MiG-ek átadása kapcsán.

 hirdetes_810x300  

 

„A MiG-29-eseket még nem adtuk át önöknek. De készek vagyunk megtenni. NATO-partnereinkkel arról tárgyalunk, hogyan tehetjük ezt meg”

 

mondta Káčer decemberben kijevi látogatása alkalmával. Ez azért úgy hangzik, mintha nem Szlovákia döntene a kérdésben.

 

Eduard Heger Zelenszkij közvetlen félkérésére szintén kiskapus választ adott: „A szlovák kormány sosem mondott nemet, és nyitott a gépek rendelkezésre bocsátására” -fogalmazott, ami nem egyenlő a határozott igennel.

 

Az SaS támogatja a MiG-ek átadását

 

A MiG-ek kérdése így újra belpolitikai témává vált. Juraj Krúpa az OĽANO-ból SaS-be igazoló parlamenti képviselő a JOJ televízió politikai műsorában arról beszélt, hogy az ukrán kérés várható volt, és „van értelme”.

 

„Mi már nem tartunk igényt a MiG-ekre, ellenben az ukránoknak vannak kapacitásaik üzemeltetni őket, és szükségük van rá az orosz agresszió elleni harchoz”

 

mondta, hozzátéve, hogy az átadott fegyverekért cserébe Szlovákia jobb felszerelést kap Nyugatról, például német Leopard 2-es tankokat vagy Mantis légvédelmi rendszereket (az előzőből eddig egy érkezett meg, az utóbbiból pedig mindössze kettőt kap Szlovákia).

 

Vitapartnere, Erik Tomáš (egykor Smer, ma HLAS) képviselő szerint óvatosabbnak kellene lenni a kérdésben. Mint mondta, őt az zavarja, hogy Szlovákia gyorsabban mond le katonai eszközeiről, mint ahogy pótolni tudja azokat. Érdemes kiemelni, hogy a HLAS folyamatosan határozatlan és kétértelmű válaszokat ad a legfontosabb politikai kérdésekben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!