Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Olivier Matthys

 

Mark Milley tábornok, amerikai vezérkari főnök (hivatalosan: az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke) csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az oroszoknak nincs elég erejük céljaik teljesítéséhez, de az ukránok sem tudják majd kiszorítani az oroszokat az országukból, így az orosz-ukrán háború a tárgyalóasztalnál fog véget érni.

 

A tábornok a háború kapcsán levonta azt a fontos következtetést, amelyről a szakértők már egy ideje beszélnek: át kell szervezni a stratégiát és a harcászati képességeket a tömegháborúkra.

 

„A 20. századi hadviselési taktikák visszatérése Európában arra kényszeríti az amerikai tervezőket, hogy felülvizsgálják az elmúlt évtizedekben megfogalmazott feltételeket, amelyek arra késztették a katonai stratégákat, hogy átszervezzék képességeiket a terrorizmus elleni és más irreguláris harcmodorhoz”

 

mondta Milley. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy nem a kis létszámú, modern felszereléssel és sebészi pontossággal végrehajtott akciókra kell alapozni a jövő hadviselését, hanem ismét a tömegháború, tömegfegyverek, nagy létszámú reguláris hadseregek kora jöhet el.

 hirdetes_810x300  

 

„Ennek a háborúnak az egyik tanulsága a hagyományos lőszerek nagyon magas felhasználási aránya, így újra megvizsgáljuk saját készleteinket és terveinket, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy megfelelnek-e az elvárásoknak”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a konfliktushoz szükséges lőszerek mennyisége (az ukránok naponta 50-10 ezer tüzérségi lőszert használnak el a fronton) rávilágított az Egyesült Államok védelmi iparának sebezhetőségére.

 

Milley, aki korábban is szembement azzal a mainstream politikai narratívával, hogy csak olyan béke képzelhető el, ahol az ukránok győznek, most is kitartott azon véleménye mellett, hogy bár az oroszok sem tudják elérni katonai céljaikat, az ukránok sem fogják tudni kiszorítani az oroszokat.

 

„Az oroszok számára szinte lehetetlen katonai eszközökkel elérni politikai céljaikat. Nem valószínű, hogy Oroszország le tudná rohanni Ukrajna egészét. Ez egyszerűen nem fog megtörténni”

 

mondta.

 

„Ukrajnának nagyon-nagyon nehéz lesz még az idén kiverni az oroszokat Ukrajna megszállt területeiről. Ez nem jelenti azt, hogy nem történhet meg, de rendkívül nehéz lenne. És ehhez lényegében az orosz hadsereg összeomlására lenne szükség”

 

mondta. Kijelentette, hogy a tárgyalásokra mindig van lehetőség, de egyelőre mindkét fél csak a saját céljait erőlteti, és nem hajlandó tárgyalni.

 

Körkép.sk, ft.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.