Nyitókép: Evelyn Hockstein/Pool via AP

 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön felvetette, hogy a diplomáciának kellene szerepet játszania Ukrajna jövőbeli határainak meghatározásában. 

 

Blinken már többször kijelentette, hogy a háborúnak diplomáciával kell végződnie. A béketárgyalások megkezdésére azonban nem számít a közeljövőben, mivel szerinte Moszkva nem veszi őket komolyan.

 

Az amerikai diplomácia vezetője az amerikai kongresszus előtti beszédében közvetve rámutatott arra, hogy az ukrán erők valószínűleg nem fogják tudni visszaszerezni az összes Oroszország által megszállt területet. Úgy gondolja, hogy az ukránok egy része elszántan győzni akar a csatatéren, másokat viszont más módon kell megnyerniük.

 hirdetes_810x300  

 

Chris Stewart republikánus kongresszusi képviselő megkérdezte Blinkentől, hogy az Egyesült Államok támogatja-e Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Krím-félsziget visszaszerzésére irányuló törekvésében, amelyet Oroszország 2014-ben annektált.

 

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta: csak az ukránok dönthetnek a jövőjükről, és arról „hogyan alakul az ország szuverenitása, területi integritása és függetlensége szempontjából”.

 

„Mindenki érdeke, hogy ez a konfliktus ne úgy rendeződjön, hogy az oroszokat egyszerűen újjáépítésre, újbóli fegyverkezésre és támadásra szólítsa fel“

 

– tette hozzá.

 

Az USA és európai szövetségesei megtagadták a Krím Oroszország általi 2014-es annektálását. Zelenszkij a januári davosi Világgazdasági Fórumon  azt mondta, hogy az ukránok a területüknek tekintett Krím visszaszerzését tervezik.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!