Nyitókép forrása: SITA/Mei Shaoquan/Xinhua via AP

 

Az amerikai hírszerzéstől kiszivárgó információk egyik része szerint Tajvan rendkívül sebezhető az esetleges kínai légi csapásokkal szemben, többek között azért, mert az amerikai hírszerzés nem feltétlenül tud aktuális adatokat szerezni egy folyamatban lévő invázióról, illetve azért, mert Tajvan védelmi képességei is hiányosak – derül ki a The Washington Post cikkéből.

 

Tajvan valószínűleg nem lenne képes ellensúlyozni a kínai légi fölényt egy esetleges invázió során. Az amerikai hírszerzés pedig kevésbé hatékony az invázió előrejelzését illetően, mert Kína polgári hajókat is használ katonai célokra. Ez azokban a dokumentumokban szerepel, amelyek a Pentagonból szivárogtak ki, és Tajvan védekező képességéről szólnak.

 

Az értékelés szerint a tajvani tisztviselők kétségbe vonják, hogy légvédelmük képes-e észlelni a kínai rakéták kilövését. Az is problémát okoz, hogy a tajvani repülőgépeknek csak a fele alkalmas bevetésre, a gépek áthelyezése az óvóhelyekre a csapások elől pedig legalább egy hetet vennének igénybe, vagyis nem tudnák az első becsapódások előtt szétszórni a légierő kapacitásait úgy, hogy csökkentsék a veszteségeiket.

 

 hirdetes_810x300  

A jelentés azt is leszögezi, hogy a kínai légierőnek nagy esélye van arra, hogy légi fölényre tegyen szert már az invázió elején – valószínűleg nem járnának úgy, mint az oroszok Ukrajnában, ahol még mindig nincs orosz légi fölény.

 

A Post azt írja, hogy bár a kiszivárgott információk nem nyújtanak teljes képet Tajvan védelmi képességeiről, azt egyértelművé teszik, hogy a sziget felkészültségét illetően jogos a pesszimizmus.

 

Ugyanakkor nemrég Mark Milley amerikai vezérkari főnök felhívta a figyelmet, hogy a kínai hadsereg az 1970-es évek óta nem látott háborút, Tajvan hegyvidéki területein előrenyomulni pedig nagyon nehéz lenne.

 

A kiszivárgott információk szerint egy esetleges invázió során a megszálló kínai erők egyik gyenge pontja a szárazföldi egységek utánpótlási vonalai lennének, különös tekintettel az üzemanyag-szállításokra. Az USA hatékonyan csökkenthetné Kína inváziós sikereit, ha a benzinszállításokat elvágva a gépesített inváziós erők nem jutnának üzemanyaghoz.

 

Üzemanyag terén a megoldást a tajpeji kikötő biztosítása lehetne, ám az USA úgy tudja, hogy a kínaiak nem gyakorlatozták a kikötő megszállását, ahogy Tajvan sem készült ennek szabotálására.

 

A Post azt is írja, hogy a tajvani esélyeket csökkenti a saját haderőről szóló azonnali információk hiánya. Nincs egy közös azonnali működési kép a haderők helyzetéről. Nincsenek kompatibilis biztonságos rádióvonalak, így az ellenséges célpontok egyidejű tűz alá vétele több egység részéről igencsak komplikált.

 

Sőt, az egyik dokumentum szerint a tajvani légierő parancsnokai vonakodnának harcba küldeni gépeiket inváziós lehetőség esetén, mert félnek az eszkalációtól. Más szavakkal: nem a tajvani katonák akarják leadni az első lövést.

 

A jelentés azt is taglalja, hogy a Tajvan miatti feszültség egyre nehezebbé teszi a hírszerzők azon munkáját, hogy megállapítsák, mi számít Kína részéről hadgyakorlatnak, provokációnak vagy tényleges inváziónak.

 

Szakértők szerint egy tajvani konfliktus merőben más lenne, mint az ukrajnai. Ha az USA segíteni akarja Tajvant, kénytelen lesz közvetlenül katonailag beavatkozni. Ám ez is elég időbe telik, tehát sok függ attól, hogy Tajvan mennyire képes maga kivédeni az invázió első hullámát. Az USA-nak Japánban és a Fülöp-szigeteken van mozgósítható hadereje, ám a megfelelő szintű mozgósításhoz idő kell.

 

Egy konfliktus esetén Kína valószínűleg már az első lépések között támadást vagy kibertámadást indít az amerikai műholdak ellen, hogy megfossza Washingtont a hírszerzési adatoktól, amelyekről az ukrajnai háború miatt tudjuk, hogy aranyat érnek még a túlerővel szemben is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!