Nyitókép forrása: SITA/Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson/U.S. Navy via AP

 

Az USA haditengerészetének egyik rombolója hétfőn megközelítette Kína egyik mesterségesen kialakított szigetét a Dél-kínai-tengeren. Peking törvénytelennek nevezte az amerikai manővert.

 

Az Egyesült Államok gyakran tesz ilyen manővereket, hogy megkérdőjelezze Kína és más országok területi követeléseit a stratégiai fontosságú térségben (a Dél-kínai-tengeren halad át a világkereskedelem volumenének közel egyharmada), ezúttal a dolog nagyobb feszültséget okoz, mert akkor történt, amikor Kína épp egy Tajvan elleni inváziót szimuláló hadgyakorlatba kezdett.

 

Az USA közlése szerint a USS Milius „szokványos műveleteket” folytatott a Spratly-szigeketeknél található Mischief Reef 12 tengeri mérföldes körzetében. A sziget egykor dagály idején teljesen víz alá került, később Kína mesterségesen megemlte a szintvonalát és  katonai repülőteret, valamint egyéb létesítményeket telepített oda.

 

 hirdetes_810x300  

Az USA szerint a nemzetközi szokásjog szerint azok a szigeteket, amelyek dagálykor víz alá kerülnek, nem jogosultak partjaik körüli felségvizekre.

 

Kína ellenben úgy véli, hogy az amerikai hajó törvénytelenül hajózott a zátony közelében lévő vizekre, ezért a kínai flotta figyelte, majd távozásra szólította fel az amerikai rombolót. Peking szerint Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Dél-kínai-tenger szigetei kapcsán.

 

A múlt hónapban hasonló körülmények között kóstolgatta egymást a két nagyhatalom a Paracel-szigetek környékén.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!