Nyitókép forrása: tampabay.com

 

Durvul a háború, tényleg érezni a levegőben az ukrán ellentámadás szelét. Bakhmutban az ukránok taszítottak egyet az oroszokon, pokolgépmerénylet orosz területen, miközben ukrán bombázók pusztították az ukrán muníciós raktárakat. Nem sok jóval kecsegtető lépést tettek az amerikaiak.

 

  • Az ukrán haderő „ellentámadásba” lendült Bakhmutnál, és a város egyes elvesztett területeit sikerült visszaszereznie az oroszoktól. Legalábbis ezt állítja Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi haderő főparancsnoka. A legutóbbi információk szerint az ukrán város egy viszonylag apró, 3 négyzetkilométeres területére szorultak vissza. Egy nappal korábban az ukránok azt közölték, hogy ellenőrzésük alatt tartják az utolsó, még megmaradt utánpótlási útvonalat a város felé.
  • Közben a nyugat-oroszországi Brjanszk régióban kisiklott egy tehervonat, vélhetően pokolgépes merénylet miatt. A merénylet következtében a tehervonat hét vagonja borult fel, egy gázolajat tartalmazó tartálykocsi kigyulladt. A tűzből az orosz állítások szerint 70 szerelvényt sikerült kimenteni.
  • Az oroszok sem tétlenkedtek, hétfőre virradó éjjel több orosz Tupoljev nehézbombázó is támadást intézett Ukrajna ellen. A rakéták többek között Pavlográd városánál csapódtak be. Egyes hírek szerint a támadásban megsemmisült az ukrán légvédelem lőszerkészletének jelentős része.

 

 

  • A Nyugat is egyre feltűnőbb lépésekre szánja el magát. A Remix.news az amerikai Stars and Stripes magazin értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy az amerikai fegyveres erők jelentős harci kapacitásokat csoportosítanak át. A nyugat-lengyelországi Powidz légi bázison ennek következtében már 19 amerikai üzemanyag-utántöltő repülőgép állomásozik. Ezek a gépek többek között alkalmasak F-16-osok és F/A-18-asok levegőben történő tankolására. Az előbbivel a lengyelek, az utóbbival a finnek rendelkeznek. Az utántöltő gépeket Németországból irányították át Lengyelországba.
  • Ezzel a hírrel nagyjából egy időben jelentette ki Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter, hogy meggyőződése szerint Ukrajna meg fogja kapni az USA-tól a modern „4+” (tehát 4. és 5. generációs) vadászgépeket, amelyért Kijev már régóta lobbizik nyugati partnereinél. Reznyikov szerint már a Stinger rakétáknál is először elutasítással szembesült, később azonban ez megváltozott. „Ami ma nem lehetséges, holnap már az lehet” – mondta Reznyikov.

 

 hirdetes_810x300  

Körkép.sk, Reuters, AP, Remix.news

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!