Nyitókép: SITA/AP

 

Ukrajna ígéretet tett arra, hogy betartja az öt alapelvet az Egyesült Államok által neki ígért kazettás lőszerek használata során – jelentette be Olekszij Reznikov ukrán miniszter a Twitteren, ahol azt is megírta, hogy Kijev ezeket az elveket minden partnerrel egyértelműen közölte.

 

A megadott elvek alapján Ukrajna az adott lőszert csak nemzetközileg elismert területeinek felszabadítására használja, nem pedig Oroszország hivatalosan elismert területén – mondta Reznyikov.

 

Az ukrán erők nem fogják használni a kazettás lőszert a városokban, hanem csak a csatatéren az orosz védelmi vonalak áttörése érdekében.

 hirdetes_810x300  

 

Továbbá Ukrajna vállalja, hogy szigorú nyilvántartást vezet e fegyverek használatáról és a felhasználási területekről. A megadott nyilvántartások alapján ezek a területek felszabadításuk után kiemelt aknamentesítési területek lesznek. Végül Kijev vállalta, hogy tájékoztatja partnereit az adott lőszer felhasználásáról és hatékonyságáról.

 

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja az új, 800 millió dolláros katonai segélycsomag részeként biztosít kazettás lőszert az ukránoknak. Biden a CNN műsorában elmondta, hogy a sok ország által betiltott vitatott lőszer biztosítása „nehéz döntés” volt, de meggyőzte őt arról, hogy Kijevnek szüksége van a lőszerekre az Oroszország elleni ellentámadáshoz.

 

A kazettás lőszerek használatát tiltó nemzetközi egyezmény 2010-ben lépett hatályba, és eddig több mint 100 ország támogatta. Azonban sem Oroszország, sem Ukrajna nem szerződő állam.

Biden: Nehéz döntés volt a kazettás lőszerek Ukrajnába küldése

Több szövetséges ország ellenzi, hogy Washington kazettás bombákat adjon Ukrajnának

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!