Nyitókép forrása: SITA/Olivier Matthys, Pool Photo via AP

 

Az ukrán ellentámadás bár eredményeket ért el Zaporizzsja megyében, lényegében elakadt, és a legtöbb, amit fel tud mutatni, az az orosz védelem első vonalának áttörése volt. Az elhúzódó harcok ráadásul kimerítették az ukrán haderőt.

 

Nem az időjárás az egyetlen probléma az ukránok számára. A Kyiv Independent cikkében megszólaltatott szakértők szerint az ukrán ellentámadás műveletei továbbra is lokálisak, lassan bontakoznak ki.

 

A sikerhez és az ellentámadáskor kitűzött célokhoz az ukránoknak még teljesen át kell törniük az orosz védvonalakat, majd be kell venniük (városi ostrommal) Tokmakot, Bergyanszkot és Vesziljivkát.

 

 hirdetes_810x300  

Az ukránok előrehaladását azonban jelentősen akadályozzák az oroszok által telepített aknamezők, a légicsapások, a speciális felszerelések hiánya és a csapatok kimerültsége. Ezt tetézi a Washington irányából jövő bizonytalan jelzés. 

 

A minap ugyanis az amerikai költségvetési vita kapcsán Mike Johnson, az amerikai Képviselőház új elnök kijelentette, hogy Izrael esetében már a jövő héten megállapodás születhet a demokraták és a republikánusok között. Viszont Ukrajnáról messze nincs konszenzus, miközben Izrael 14,5 milliárd dolláros támogatási csomagot kaphat az USA-tól, ami több, mint amit a Biden-adminisztráció eredetileg kért.

 

A Kyiv Independentnek nyilatkozó szakértők szerint az ukrán előretörés délen korlátozott és lassú marad. Most mindkét szemben álló fél figyelme Avgyijivkára, kisebb mértékben Kupjanszkra irányul, miközben az ukrán romhadandárok feltöltik magukat, ha épp van mivel, mivel még mindig csak várják a szükséges eszközöket.

 

A katonai hírszerzés egyik névtelenül nyilatkozó munkatársa kijelentette, hogy Kijevben most leginkább a vadászgépekre várnak, mert „akkor az egy teljesen más háborút hoz el”.

 

És bár a háborús cenzúra alatt dolgozó kijevi lap ezt másképp fogalmazza meg, lényegében arról ír, felmerült a lehetősége, hogy az ellentámadás valójában már véget is ért.

 

Szerhij Kivljuk, a Center of Defense Strategies agytröszt munkatársa, nyugalmazott ukrán ezredes azt nyilatkozta:

 

„Személyesen úgy gondolom, hogy az Azov irányú offenzíva leállt, a következő szakasz Kupjanszk és Avgyijivka lesz. (…) Másrészt Verbove és Robotyne közelében a fegyveres erők haladást értek el, ha növelni tudják a nyomást, akkor áttörhetnek, és megindulhatnak Tokmak felé”.

 

A háborúpárti nyugati agytrösztök szakértői egyébként lényegében igyekeznek mosdatni kicsit az elhasalt ukrán ellentámadást. A CEPA például azt állítja, hogy az ukránok azért nem tudtak teljes erővel odacsapni az orosz védvonalaknak (értsd: lett volna erejük áttörni, csak hát…), mert késve érkeztek meg Nyugatról a felszerelések és haditechnikák.

 

Megjegyezzük, hogy tavasszal maga Joe Biden amerikai elnök jelentette ki, hogy Ukrajnának „most már mindene megvan az ellentámadás sikeréhez”. Csakhogy a siker elmaradt, a korábbi politikai ígéretek pedig kínossá váltak.

 

A CEPA szakértője szerint Ukrajna déli ellentámadása már csak kisebb próbálkozásokra korlátozódik, mert az öt hónapnyi intenzív harcok után a csapatok kimerültek. Ukrajna ezért műveleti szünetet tart, és jelenleg is a csapatok és erőforrások átcsoportosításán dolgozik.

 

Főleg ez utóbbi átcsoportosítás érdekes, ugyanis ennek egyik oka Washington hezitálása Ukrajna további támogatása kapcsán. A hezitálásnak amerikai belpolitikai okai vannak, ám tekintettel az gázai háború kitörésére, abszolút benne van a pakliban, hogy Ukrajna nem, vagy nagyságrendekkel kisebb támogatásra számíthat Washingtonból a jövőben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!