Nyitókép: SITA

 

Jövő tavasztól Albániába viteti az olasz kormány az illegális bevándorlókat, akiknek menedékkérelmét ott fogják elbírálni.

Albániában nyit menekülttáborokat az olasz kormány, hogy enyhítsen az Olaszországra nehezedő migrációs hullámon. Azokat az embereket viszik majd át a balkáni államba, akiket az olasz hatóságok mentettek ki a tengerről, nem pedig a civil szervezetek.

 

A tervek szerint jövő tavasszal megnyíló két albániai tábor összesen 3 ezer fő ellátására lesz alkalmas, ami éves szinten akár 39 ezer embert is jelenthet. Az egyik tábor a tengerparti Shengjin, a másik Gjader város térségében lesz, az elsőben kötnek majd ki a migránsok, és ott azonosítják őket. A gjaderi táborba az illegálisnak minősített bevándorlók kerülnek, ahonnan a tervek szerint kiutasítják őket. A Róma által finanszírozott táborok biztonsági ellenőrzése az albán rendőrség feladata lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Az olasz miniszterelnök szerint ezzel a megoldással sikerülhet enyhíteni az olaszországi menekültközpontok túlzsúfoltságán.

 

Giorgia Meloni azután jelentette be a tervet, hogy Rómában tárgyalt az albán miniszterelnökkel, Edi Ramával.

 

„Ezek a létesítmények kezdetben 3 ezer ember befogadására lesznek alkalmasak, akik addig maradhatnak ott, amíg elbírálják a menedékkérelmüket és eldől, hogy maradhatnak-e, vagy kiutasítás vár rájuk”

 

– mondta Meloni, hozzátévek, hogy a táborok célja az indulások megfékezése.

 

„Ez az első ilyen megállapodás, éppen ezért történelmi jelentősége van Olaszország és az egész Európai Unió számára”

 

– hangoztatta Giorgia Meloni.

 

A tervet máris elkezdték néhányan bírálni, akik szerint Meloni egy „olasz Guantanamót” hoz létre az EU-n kívül, ahol nem lehet ellenőrizni az ott elhelyezettek életkörülményeit.

 

Korábban már a brit kormány is gondolkodott hasonló tervben. Ők Ruandában akartak speciális befogadóközpontokat létesíteni, de a londoni Fellebviteli Bíróság egyelőre jogellenesnek ítélte a tervet, mondván, hogy Ruanda nem számít biztonságos harmadik országnak. Az ügy jelenleg a brit Legfelsőbb Bíróság előtt van.

 

Euronews

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!