Nyitókép: mti

 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy trójai faló, amely lerombolja az európai egységet és védi az orosz érdekeket – közölte egy interjúban Martin Dvořák (STAN) cseh európai ügyekért felelős miniszter.

 

Az eurointegration.com.ua weboldal beszámolója szerint Dvořák egy televíziós interjúban beszélt Orbán Viktorról.

 

„Orbán ma egy trójai faló, aki intenzíven és sajnos egyre hatékonyabban rombolja ezt az egységet, és megpróbálja megmutatni, hogy figyelmen kívül kell hagynunk Ukrajnát”

 

mondta Dvořák a CNN Prime News vasárnapi vitájában. Szerinte Orbán zsarolja Európát, és visszaél vétójogával.

 hirdetes_810x300  

 

Orbán Viktor: A rossz uniós döntések következményeit a magyarok nem fogják megfizetni

 

A magyar kormányfőt amiatt bírálták, hogy állítólag Ukrajna EU-csatlakozásának kérdését arra használta fel, hogy hozzáférjen az eddig blokkolt uniós forrásokhoz Magyarország számára. A múlt héten 10 milliárd euró zárolásának feloldásáról döntött az Európai Bizottság, miután Magyarország közzétette jelentését az igazságügyi reformról. Körülbelül 21 milliárd euró azonban továbbra is be van fagyasztva.

 

“Szerintem a valódi neve (a magyar megközelítésnek) a zsarolás. Szerintem a valódi név a vétójoggal való visszaélés nem a magyar nemzeti érdekek védelmében, hanem az orosz érdekek védelmében”

 

– mondta Dvořák.

 

Magyarország nem vétózott, az EU elkezdheti a tárgyalásokat Ukrajnával (Körkép-háttér)

 

A december 14-i brüsszeli EU-csúcson az EU vezetői támogatták az unióhoz való csatlakozásról szóló tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Orbán Viktor a szavazás előtt elhagyta a termet. A brüsszelita lapok szerint Orbán azért hagyta el a termet, mert Olaf Scholz német kancellár azt javasolta neki, hogy igyon kint egy kávét. Orbán Viktor azonban elmondta, hogy saját elhatározásából ment ki, mivel nem akarta Magyarország lelkiismeretére venni ezt a rossz döntést, ezért hagyta el a termet.

 

A magyar kormányfő azt is kiemelte, hogy a csatlakozási eljárás idején több alkalma is lesz, hogy meggátolja Ukrajna csatlakozását, ha úgy érzi, hogy erre szükség van. Elsőként rögtön blokkolta az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatáról szóló vitát, melyben 50 milliárd eurót akartak fordítani Ukrajna támogatására.

 

Olasz EP-képviselő: Nem Orbán Viktor zsarolja az EU-t, hanem fordítva

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.