Nyitókép forrása: rsf

 

Elkerülhetetlen az újabb népszavazás Katalónia függetlenségéről – jelentette ki Pere Aragonés tartományi elnök a spanyol szenátus előtt, és kérte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt, hogy tegye lehetővé az újabb referendumot.

 

Sánchez a múltban vörös vonalnak nevezte és elutasította az újabb referendum lehetővé tételét. Csakhoz Spanyolországban tavaly egy belpolitikai válságot követően előrehozott választásokat tartottak, ami rendkívül szoros eredményt hozott, és novemberben Sánchez csak 14 katalán képviselőnek köszönhette miniszterelnöki mandátumát.

 

A spanyol kormánynak mindössze 179 fős többsége van a 350 fős parlamentben, a katalánok nélkül kisebbségi kormány vagy előrehozott választások jöhetnek.

 

 hirdetes_810x300  

A katalánok támogatásáért cserébe Sánchez több ígéretet is tett: a katalán mellett a galíciai és a baszk nyelvek hivatalossá tétele országos és uniós szinten, és amnesztia a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás kapcsán letartóztatott személyeknek és politikusoknak.

 

2017-ben a Spanyol Néppárt regnált, a katalánok pedig Madrid jóváhagyása nélkül tartottak referendumot a függetlenségről. A katalán emberek rendkívül békésen és rendezetten járultak az urnákhoz, ám a karhatalom rohamrendőre brutálisa, nőket és gyerekeket sem kímélve, durva erőszakot alkalmazva próbálták megakadályozni a népszavazás lefolytatását. A referendum miatt az akkori katalán tartományi elnöke, Charles Puigdemint azóta is száműzetésben él, több hatósági személyt pedig, akik részt vettek a népszavazás megszervezésében (illetve rendőrök, akik nem rontottak rá az egyébként békés szavazópolgárokra), hazaárulás vádjával állítottak bíróság elé.

 

Aragonés most arról beszélt, hogy a referendum miatt megvádolt személyek amnesztiája elkerülhetetlen (magyarul, Sánchez még nem teljesítette az ígéretét, a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy a katalánok várták és az ígéretekből eddig nem lett semmi).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.