Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/Stefan Sauer/dpa/dpa via AP

 

Az Európai Parlament a hónap elején fogadott el egy jogszabályt, amely lehetővé teszi az EU tagállamainak, hogy hatóságilag betiltsák az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importját. A dolog pikantériája, hogy a legnagyobb importőrök – és az ukrajnai háború folytatásának leghangosabb támogatói – nem élnek a lehetőséggel.

 

Spanyolország, Franciaország és Belgium egyike sem hajlandó végrehajtani az EP által elfogadott jogszabályokat. Pedig épp Franciaország jelenleg a leghangosabb háborús héja, amely nyugati katonák Ukrajnába küldését szorgalmazza.

 

Bár az elmúlt években a háború, és az EU által bevezetett embargók miatt jelentősen csökkent az orosz LNG importja Európába (a 2019-es 170 milliárd köbméterről 26 milliárd köbméterre), ám a tavalyi készletek emelkedni kezdtek 2022-höz képest (16 milliárdról 22 milliárd köbméterre).

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz LNG legnagyobb vásárlói jelenleg Spanyolország (32 százalék), Franciaország (23 százalék) és Belgium (13 százalék). A spanyolok és a franciák rendelkeznek a legtöbb LNG-terminállal Európában.

 

Körkép.sk, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!