Nyitókép forrása: SITA/Úrad vlády SR

 

A kormány várhatóan szerdán fog tárgyalni a kulturális tárca műhelyéből származó törvénymódosításról, ami teljesen át fogja alakítani a közmédia rendszerét. A kormány szerint az RTVS kudarcot vallott az objektív tájékoztatás tekintetében, ami egyébként valóban igaz. Ugyanakkor a módosítás olyan elemeket tartalmaz, amely annak a bizonyos lónak a túloldalára lökheti a közmédia színvonalát.

 

A módosítás szerint az RTVS megszűnik, helyette létrejön az STVR (Slovenská televízia a rozhlas – magyarul, a Szlovák Televízió és Rádió).

 

Érdemes figyelni az indoklásokat is, mert abban azért felsejlenek a szlovák nacionalizmus érvei is. A kulturális tárcát az SNS jelöltje, Martina Šimkovičová vezeti, így a dolog nem meglepő.

 

 hirdetes_810x300  

A javaslat szerint a jelenlegi „RTVS” elnevezés „degradálja az államalkotó szlovák nemzetet”, azzal, hogy a neve csak a közmédia területi vonatkozását mutatja, nem azt, hogy milyen nemzethez tartozik. Az új elnevezés a tárca szerint közelít a más országokban megszokott elnevezési formákhoz: mint az MTV, ORF, ČT vagy BBC.

 

Fontos változás azonban a korábbi tervekhez képest, hogy a kormány végül letett az úgynevezett Programtanács létrehozásának tervéről, ami lényegében politikai jelölteken keresztül felügyelte volna a napi hírszerkesztést. Helyette viszont lesz (ha a kormány és a parlament elfogadja) etikai bizottság, amely elvileg csak tanácsadói jogkörökkel bír majd. 

 

„Felügyelni fogja az újságírói etika betartását az STVR-ben, és egyúttal szükség esetén javaslatot tesz az etikai normák betartását szolgáló intézkedések foganatosítására”

 

olvasható a kulturális tárca tervezetében.

 

Az etikai bizottságnak kilenc tagja lesz, akiket az egyházak, polgári érdekcsoportok, az olimpiai bizottság, a Matica slovenská, a Szlovák Tudományos Akadémia, gyermek- és ifjúsági szervezetek, az újságírói közösség és a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek, illetve a testi fogyatékossággal élők jelölhetnek.

 

A kulturális minisztérium azt állítja, hogy az előterjesztésre kerülő tervezet összhangban van az Európai Bizottság ajánlásaival, mert „garanciákat tartalmaz az STVR független működésére”.

 

Az STVR igazgatóját végül nem a parlament (vagyis a kormánypártok többsége), hanem a médiatanács fogja megválasztani öt évre, ugyanakkor indoklás nélkül leváltható lesz pozíciójából. 

 

Az ellenzék tiltakozik, kormánypropagandát emleget. Különösen a PS és az SaS, akik azzal támadják Šimkovičovát, hogy nem tud semmit a szlovák kultúráról. A feszültség mögött azonban azt is látni kell, hogy a két progresszív párt korábban azért követelte a kulturális miniszter fejét, mert elzárta az LMBTQ-szervezetek államkasszából ellátott pénzcsapjait.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.