Nyitókép: Christophe Petit Tesson, Pool via AP

 

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön felszólította Európát, hogy nézzen szembe a megváltozott világ kihívásaival. Egyúttal egy erősebb és integráltabb védelmi stratégia létrehozását szorgalmazta, amely biztosítaná a kontinensnek az Egyesült Államoktól való kisebb függőségét és jobb felkészültségét az orosz fenyegetésekre.

 

„Az európai védelem stratégiai koncepcióját magunknak kell felépítenünk” – mondta Macron a párizsi Sorbonne Egyetemen tartott beszédében, hozzátéve, hogy Európa nem halhatatlan, és „meghalhat”. A következő hónapokban ezért azt tervezi, hogy javaslatokat kér az európai partnerektől a további lépésekre vonatkozóan.

 

Szorgalmazta továbbá a védelmi kapcsolatok szorosabbra fűzését Nagy-Britanniával a brexit után, és egy európai katonai akadémia létrehozását. „A védelem nem létezik a védelmi ipar nélkül. Évtizedeken át nem fektettünk be eleget“ – mondta, hozzátéve, hogy az európaiaknak előnyben kell részesíteniük az európai katonai felszerelések beszerzését. Hozzátette: Európának saját kapacitásokra is szüksége van a kibervédelem és a kiberbiztonság területén.

 hirdetes_810x300  

 

Macron beszédében az ukrajnai háborút is megemlítette, mondván, Oroszország nem nyerhet ebben a konfliktusban. Szerinte Oroszország minden gátlását elvesztette Ukrajna inváziója óta, és nem világos, hogy ennek a magatartásnak hol vannak a határai.

 

Mivel Macronnak három éve van hátra második és egyben utolsó ciklusából, és 2022-ben elveszítette parlamenti többségét, a 46 éves elnök meg akarja mutatni kritikusainak, hogy megőrizte azt az energiát és friss gondolkodást, amely 2017-ben hivatalba segítette.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!