Van az a pillanat, amikor hiába a sok készülődés, válogatás, vásárlás és gyönyörű csomagolás, a megajándékozott arcán erőltetett mosoly ül – vagy el sem próbálja rejteni csalódottságát. Mit vegyünk annak, akinek semmi sem jó?

 

Grincsek a családban

 

A karácsonyt se szereti mindenki. Sokan úgy próbálnak ellenállni a vásárlási áradatnak és a fénydíszes marketingnek, hogy csak azért is morcosak, senkinek sem vesznek semmit, amit meg ők kapnak, azt kapásból lefitymálják. Azonnal visszacserélik, akármi is van a dobozban, és ha nem csatoltuk a blokkot, megnézhetjük magunkat. Vannak olyan Grincsek is, akik képtelenek ünnepelni és elfogadni a szeretetet. Nem szeretik az ajándékokat, a kötelező ünneplést, még puszit sem adnak, csak morognak mindenen. Ez egyetlen szempontból jó ránk nézve: nem kell hosszan tűnődnünk és válogatnunk, akármit vásárolhatunk, mert úgysem örülnek semminek.

 

 hirdetes_810x300  

Anyóspajtás, mit kívánsz?

 

Rokonnak ajándékozni mindig nehéz, pláne távolinak. Saját testvérünk vagy szülőnk is lehet Grincs-hajlamú, és megsértődik mindenen, vagy annyira kiszámíthatatlan, hogy lehetetlen eltalálni, minek örülne. Ha a nagyinak ránctalanító krémet veszünk, elsírja magát, hogy milyen ráncos, ha a testvérünknek könyvet, azzal akar begyújtani, anyósunk kényes ízlésének a Jézuska se tudna megfelelni, és még sorolhatnánk.

 

terrible-christmas-gifts
Fotó: guysgab.com

 

Még nehezebb a helyzet, ha nem vagyunk jóban párunk szüleivel, testvéreivel, esetleg legjobb barátjával. Ha az ellenszenv kölcsönös, a karácsony sem kímél meg a beszólogatástól vagy a pofavágásoktól. Nem biztos, hogy meg kell próbálni lenyűgözni őket, mert a görcsös erőlködés mindig visszaüt. Ha nem leszünk most sem jóbarátok, hát nem leszünk, legalább próbáljuk meg elkerülni a veszekedéseket vagy korlátozzuk a látogatást a minimálisra. Külön fejezetet érdemelnének az anyósok és az apósok, esetükben ügyesen kibújhatunk a sértődés alól, ha párunkkal közösen ajándékozunk valamit kettőnk nevében.

 

Miért csinálunk belőle versenyt?

 

Karácsonykor nemcsak a szeretet, hanem a versengés szelleme is meglepheti a családot. Akinek sok pénze van, és ezzel szeret kérkedni is, olyan ajándékokkal sétálhat a fa alá, amikkel soha az életben nem tudunk versenyezni. Azt azért jó tudni, hogy ajándékkal maximum a gyerekeket lehet megvásárolni, és őket is csak ideig-óráig. Ezen túl azonban sok családban a kevesebb jövedelmű tagok is mintha le akarnák főzni egymást, elkezdődik a cicaharc, hogy ki milyen drága vagy értékes ajándékot tudott megszerezni a másiknak. Ennek jó ellenszere, ha előre lefixáljuk, mi az a maximális összeg, amennyiből mindenki vásárolhat a másiknak, vagy kikötjük, hogy idén csakis házi készítésű ajándékokkal kedveskedünk.

 

Teenage boy (12-13) receiving Christmas sweater gift from parents, studio shot
Fotó: huffingtonpost.com

 

Mi van, ha nem adunk semmit?

 

Juj, de sértő! De biztos? Mi van akkor, ha már december elején szólunk, hogy köszi, idén nem szeretnénk részt venni az ajándékozós buliban – vagy éppen máshogy. Kitalálhatjuk, hogy senki se vegyen tárgyi ajándékokat, hanem ajándékozzunk kézzel írt levelet, egyetlen fényképet vagy élményt, esetleg néhány kedves mondatot. Akár meg is törhetjük az évek óta fagyott jeget…

 

Forrás: ridikul.hu

Nyitókép: inquistir.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!