Nyitókép forrása: grist.com

 

Miközben tombol a járvány és a gazdasági válság, egyre nő a társadalmi egyenlőtlenség, több mint kétszáz fővel 2825 főre emelkedett a világ dollármilliárdosainak száma 2019-ben.

 

A Wealth-X június végén megjelent tanulmánya szerint nem csak a milliárdosok klubja nőtt, hanem vagyonuk összértéke is – ráadásul nagyobb mértékben (10,3 százalék), mint amilyen arányban a számuk nőtt (8,5 százalék). Így összesen 9400 milliárd (9,4 billió) dollárra rúg vagyonuk, és ennek az összegnek a harmada mindössze 150 ember kezébe összpontosul.

 

A legtöbb milliárdos Észak-Amerikában és Ázsiában él, ezekben a régiókban léptek elő az új milliárdosok is legnagyobb számban. Mérsékeltebb „gazdagodás” jellemezte Európát és Afrikát, de azért ott sincs miért panaszkodnia a vagyonosoknak.

 hirdetes_810x300  

 

Más azonban a helyzet a Közel-Keleten, Dél-Amerikában és a Karibi-térségben – ott ugyanis zsugorodott a leggazdagabbak klubja és vagyona is.

 

Továbbra is az Egyesült Államok ad otthont a legtöbb milliárdosnak (28 százalékuk él az USA-ban).

 

Az eddigi húzóágazatok ráfaragtak

 

A tanulmány szerint a technológiai, biztosítási, üzleti szolgáltatási és egészségügyi szektorokban ténykedő milliárdosok vagyona 6-9 százalékkal emelkedett, de a kereskedelemmel és szállítással, a luxuscikkek forgalmazásával foglalkozó, pláne a légiforgalom ágazatában üzletelő milliárdosok vagyona csökkent, részben a koronavírus-járvány hatására.

 

Észak-Amerikában él a milliárdosok 29,5 százaléka, számuk tavaly 11,2 százalékkal, vagyonuk 13,8 százalékkal nőtt (3527 milliárd dollárra).

 

Európában a milliárdosok 30 százaléka él, a klub népessége 6,9 százalékkal, vagyona pedig 8,2 százalékkal gyarapodott (2449 milliárd dollárra).

 

A Közel-Keleten 1,1 százalékkal kevesebb lett a milliárdos, a megmaradtak vagyona is csak mérsékelten emelkedett (1,6 százalékkal 450 milliárd dollárra).

 

Délkelet-Ázsiában szintén alaposan megugrott a milliárdosok száma (+12 százalék), és vagyonuk is (+11 százalékkal 2402 milliárd dollárra).

 

Ázsiában lépett elő a legtöbb új milliárdos tavaly, de Észak-Amerikában gyarapodott leginkább a milliárdosok vagyona.

 

Gazdag és gazdag között is brutális a szakadék

 

Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogyan oszlott meg a vagyon a gazdagok között. A dollármilliárdosok csoportja csak a vagyonosok (5 millió dollárnál nagyobb nettó vagyonnal rendelkezők) 0,1 százalékát tették ki, és az ultragazdagok (30 millió feletti nettó vagyonnal rendelkezők) közel egy százalékát.

 

Ennek ellenére vagyonuk a vagyonosok 15, és az ultragazdagok 26 százalékát tette ki. Ez azt mutatja, hogy még a gazdag és gazdag között is brutális méretű szakadék húzódik.

 

 

Az alábbi piramis grafikonok a vagyon koncentrációját mutatják meg. Eszerint a szupergazdagok fele a „kismilliárdosok” közé tartozik, vagyis vagyonuk egy vagy két milliárd közé esik – belőlük van 1482. Tízmilliárd dollár feletti vagyonnal 153-an rendelkeznek, és egyben ez a legszűkebb réteg birtokolja a dollármilliárdosok összvagyonának 35 százalékát, mintegy 3270 milliárd dollárt. Ez az irdatlan összeg a szlovák GDP 33-szorosának felel meg, majdnem annyi, mint a világ negyedik legnagyobbja, a német gazdaság éves kibocsátása.

 

Forrás: Wealth-X

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!