Nyitókép: Körkép.sk

 

2023-ban javult a hulladék szelektálásának mértéke Komáromban – tudtuk meg a város polgármesterétől, Keszegh Bélától, aki a 2023-as esztendő hulladékgazdálkodása és az ezzel kapcsolatos szelektálásról tájékoztatott.

 

2023-ban Komáromban 15 283 tonna szemét termelődött, egy lakos átlagosan 487 kilogramm szemetet termelt. Ez némileg kevesebb, mint az előző években, különösen a koronavírus első időszakához viszonyítottan.

 

A komáromiak a hulladék harmadát szelektálták a tavalyi évben. Ezzel nemcsak a környezetükért tettek, hiszen a nagyobb arányú hulladékválogatás jelentős spórolást is eredményez, ami segít az egyre növekvő kiadásokat mérsékelni. Mint a számok bizonyítják, egy lakos átlagosan közel 500 kilogramm hulladékot termelt, ám a lakók által befizetett illeték messze nem fedi a valós kiadásokat.

 hirdetes_810x300  

 

Megtudtuk:


Jó hírnek számít, hogy
tavaly jelentősen csökkent az izsai szeméttelepen lerakott kevert (válogatlan) hulladék mennyisége. 2023-ban 9 560 tonna hulladékot vittek ki Izsára Komáromból, ami 1719 tonnával kevesebb, mint a megelőző évben.

 

 

Ugyancsak jó hír, hogy több mint 5 ezer tonna hulladék szelektálásra került, Komárom város szelektálási mutatója elérte a 33,554 százalékot, ami jelentős javulás a korábbi évekhez képest. Előtte ilyen magas arányt még nem sikerült a városnak elérnie.

 


A jövőben az önkormányzat szelektálás további javulását reméli, mivel
egyre többen használják a gyűjtőudvart és a tavaly novemberben megnyílt komposztálót is egyre többen veszik igénybe. 2023-ban két hónap alatt 328 tonna zöld hulladékot adtak le az új komposztálóban, amely éves szinten akár 2240 tonna zöld hulladékot is képes fogadni. Nagy előny, hogy nem csupán ingyen veszik át a lebomló hulladékot a komáromi lakóktól, de a későbbiekben ingyen vihetnek komposztot a kertjükbe.

 

Két éve került bevezetésre a konyhai hulladék külön elszállítása is, amelyből a tavalyi évben 314 tonnát gyűjtöttek a város lakói. Itt még jelentős javulásra lenne szükség, hiszen a kidobott hulladék jelentős része konyhai, biológiailag bomló hulladék, ami a háztartásokból származik. Ez a hulladéktípus energia termelésére is alkalmas, így a jövőben komoly lehetőségeket is rejt, ami mérsékelheti a kiadásokat.

 

 

Pozitív előrelépés viszont, hogy egyre többen szakszerűen adják le az elhasznált elektromos eszközöket a gyűjtőudvarban, amelyeket tilos a kukákba dobni, vagy a konténerek mellé rakni. Emelkedik a leadott használt olajok mennyisége is. A gyűjtőudvarban az építkezési hulladékon kívül minden hulladékfajta leadása díjmentes.

 

A hulladékgazdálkodásra költött kiadások egyre magasabbak, mivel egyre több új előírásnak kell megfelelni és a szolgáltatás (begyűjtés, szállítás, lerakás) költségei is jelentősen növekedtek. Tavaly 2,1 millió eurót költött erre a célra a város, amely fokozatos emelkedést jelent, hat év alatt az összeg közel megduplázódott. Mivel jövőre újabb szigorú előírásoknak kell megfelelni, ezek a kiadások a következő években is nagy mértékben emelkedni fognak.

 

Különösen bosszantó az illegális lerakatok mennyisége és az arra fizetett összegek. Rengeteg pénzt költ az önkormányzat a kukatárolók mellé lerakott hulladék begyűjtésére is, ami az egyik legnagyobb kiadással jár. Az elmúlt 5 évben az illegális lerakatok elhordására 728 ezer eurót költött a város a közös kasszából. Mivel ez az összeget sok más dologra is lehetett volna fordítani, így a hanyag szemetelők ennyivel rövidítették meg a város többi lakóját.

 

A hulladékgazdálkodás kiadásait tekintve az egy lakosra eső átlag kiadás 2023-ban 67,2 euró volt. Mivel az egy lakosra eső éves illeték viszont csak 32 euró volt, így ez azt is jelenti, hogy az önkormányzat lakosonként 35 euróval (összesen közel 1,1 millió euróval) járult hozzá a kiadásokhoz a közös kasszából. 2024-ben a hulladékért fizetett illeték Komáromban 39 euróra emelkedik (a kiadások is emelkednek – infláció, minimálbér stb.), ami még mindig az alacsonyabb összegek közé tartozik a környező városokhoz viszonyítva. Egyes városok a központi előírásokra hivatkozva az teljes kiadás összegét teríttetik meg a lakosokkal. Vannak városok, ahol 70-80 vagy akár 100 eurót fizetnek a lakosok, kifizetve a hulladékelhordás teljes költségét.

 

 

Az egyre jobban kiépülő körülmények mellett a legfontosabb, hogy a lakosok részt vegyenek a szelektálásban és segítsenek visszaszorítani a felelőtlenül szemetelőket (kukatárolók mellett). A kiadások a jövőben biztosan tovább emelkednek, de a javuló szelektálás segíthet mérsékelni az növekedést A hulladékszelektálás mértékének emelkedése már az idei évben is jelentős megtakarítást eredményez a városnak, enyhítve

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!