Nyitókép: nextech.sk

 

A legtöbb fiatal szabadidejében napi négy óránál többet tölt az interneten, a legtöbbet a közösségi oldalakon. Az iskolai feladatokhoz kapcsolódó célokra a legtöbb fiatal legfeljebb napi két órát internetezik – derült ki a pozsonyi Kábítószerfüggők Rehabilitációs Központjának (CPLDZ) felmérésének eredményeiből, amelyet 1422 fős, többségében Pozsony megyéből származó általános és középiskolás diák mintáján végeztek.

 

A fiatalok internetezési módja eltérő a lányok és fiúk között.

 

„A közösségi oldalak használata nagyjából ugyanolyan, a fiúknál a számítógépes- és videójátékok dominálnak, és bizonyos számban a pornográf tartalmú oldalak nézegetése. A lányok esetében a második leggyakoribb tevékenység a filmek és sorozatok nézése, majd az online vásárlás”

 

 hirdetes_810x300  

– tette hozzá Zuzana Kamendy a CPLDZ-től.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a lányok több mint 50 százaléka arra használja az internetet, hogy elmeneküljön vagy elfelejtse személyes problémáit. A fiúknál ez csak körülbelül 20 százalék. Ugyanakkor a lányok nagyjából harmada nyilatkozott úgy, hogy annyi időt tölt az interneten, hogy az kihat a munkahelyi vagy iskolai eredményére. A fiúk valamivel több mint 20 százaléka adta ezt a választ.

 

Ľubomír Okruhlica, a CPLDZ igazgatója hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs külön diagnózisa az internetfüggőségnek. „A túlzott idő és a formái annak, amire az idejét fordítja, jelezheti, hogy az embernek problémái vannak” – mondta, hozzátéve, hogy ez lehet például depresszió, zaklatás, vagy például vásárlás- és pornófüggőség.

 

A szakértők azt javasolják a szülőknek és a pedagógusoknak, hogy növeljék a gyerekek online viselkedésének biztonságát, például korlátozzák az internetezés idejét, figyeljék a keresési előzményeket vagy olyan alkalmazásokat használjanak, amelyek lehetővé teszik a szülői felügyeletet. Szintén fontos a digitális készségek fejlesztése a gyerekek, de a szülők részéről is.

 

„Sok szülőnek nincs áttekintése arról, hogy egy gyerek valójában mit csinálhat az interneten” – magyarázta Kamendy. Azt is javasolják, hogy a szülők kommunikáljanak a gyerekekkel az internetes tartalmakról. „Jó, ha a szülők segítenek a gyerekeknek értelmezni vagy megérteni a játékok vagy videók tartalmát” – tette hozzá.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!