Boldoghy Olivér és Ľubomír Galko. Aki eddig netán nem érzékelte volna, annak az elmúlt napok történéseiből egyértelműen kiderült: beindult a választási kampány Szlovákiában. Keményen, kesztyűk nélkül. Boldoghy Olivér állampolgárság-kobzó esete és a védelmi miniszter immár harmadik napja dagadó lehallgatási-ügye megadta az alaphangját a választási kampánynak. Jelenleg a magyar kártya és a Szabadság és Szolidaritás pártjának (SaS) likvidálása az, ami „játszik”.

Magyar kártya

Boldoghy Olivér komáromi polgártársunkat arról tájékoztatta múlt héten a birodalom belügyminisztérium, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt kihúzták őt a szlovák állampolgárok jegyzékéből. Annak minden következményével együtt.

boldoghyport.png

A belügyminisztérium lépése már csak azért is indokolatlan, mert hónapok óta az Alkotmánybíróságon van az a (kormánykoalíciós) beadvány, mely épp az állampolgársági ellentörvény alkotmányos voltát hivatott tisztázni. Normális államban, normális viszonyok között, tekintettel az előrehozott választások felfokozott közhangulatára, felelős állami intézmény mit tesz? Megvárja az Alkotmánybíróság döntését, majd annak ismeretében igyekszik mielőbb békésen rendezni az ügyet. Anélkül, hogy a legkevesebb kárt okozza. Szlovákiában ez pont fordítva történik. Az Alkotmánybíróság inkább kivár, ezzel is teret adva különböző érdekeknek, hogy azok kiélhessék magukat. Kijátsszák a magyar kártyát, kifacsarják, ami benne van, a választások után, amikor már kevésbé lesz tétje, pedig szép csendben „megoldják“ az ügyet. Hidegvérrel, számítóan. Jól tudják ugyanis, hogy összességében nézve a magyar téma nem hoz, sokkal inkább visz a szlovákiai magyarság érdekeit felvállaló párt számára.

 hirdetes_810x300  

 Lásd szeptember 1-i kettős állampolgársági tüntetés és az azt megelőző, ill. követő Focus felmérések (feltételezve, hogy azok objektívak): MKP – Focus: szeptember 5,3%, október 4,2%, november 3,6%.

Lehallgatás-ügy

Ha valaki e sorok írójának szimpatikus volt a jelenlegi miniszterek közül, az Lucia Žitňanská igazságügyi-miniszter mellett a védelmi tárca vezetője, Ľubomír Galko. Az utóbbi pechjére szolgál, hogy az SaS jelölte, aki politikai riválisai szemében „megbuktatta” Radičová kormányát. Robert Ficonak ráadásul ugyanúgy érdekében áll, hogy a jobboldal szereplőit a lehető legjobban marginalizálja, szavazótáborát elkedvetlenítse. Minél többen maradnak otthon március 10-én, annál könnyebb lesz számára kormányt alakítani. Ezért sem véletlen, hogy épp az SaS minisztere (aki ráadásul a korábbi tárcavezetés milliárdos korrupciós-, maffiakapcsolatait sem tűrhette) lett elsőként kilőve. Galkot, még ha történetesen morális, erkölcsi érdekek is vezérlik a lehallgatási-ügyben – saját módszereivel érvelési esélytelen a győzelemre egy velejéig romlott közegben. (Bővebben Marek Vagovič videójában).

lubomir-galko.jpg

Hiába rendelkezik jóval több információval az újságírók lehallgatásának hátteréről, lévén, hogy folyó ügyekről, élő vizsgálatról van szó, azokról nem adhat tájékoztatást. Ellenfelei mindezt tudják, és nevetve használják ki a helyzetet.

A március 10-i előrehozott választásokig még több mint négy hónap van hátra, ezalatt sok minden változhat. A kártyások azonban a dolgok jelenlegi állása szerint ügyesen kevernek és nyerésre állnak.

Király Zsolt

Az írás a szerző szubjektív véleménye, mely nem feltétlenül tükrözi a Körkép teljes szerzői gárdájának véleményét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!