Frissítve: 20.31 Mielőtt szóban is elemeznénk a megyei választások eredményeit, néhány grafikon és térkép a választói akaratról (a képek kattintással nagyíthatók).

 

1. Megyei eredmény a képviselők száma alapján. 

 

Zölddel azok a területek láthatók, ahol az MKP szerepelt jobban. Barna színnel a holtversenyt jelöltük, narancs, ahol a Most-Híd szerepelt jobban, fehér pedig ahol nincs képviselet.

 

 hirdetes_300x300  
jaslovszky
Megyei eredmény a képviselők száma alapján. Kép: Jaslovszky Róbert

 

2. MKP-s és Most-Hidas egyéni, illetve koalíciós lista eredményei. Színmagyarázat a képen.

 

MKP-MH
MKP-s és Most-Hidas egyéni, illetve koalíciós lista eredményei. Kép: Jaslovszky Róbert

 

3. Berényi és Nagy összehasonlítása

 

Így szerepelt a dunaszerdahelyi és a galántai járás magyarlakta területein az MKP elnöke és a Most-Híd korábbi minisztere. A különbség a két jelölt között 55 szavazat, köszönhetően annak, hogy Nagy Józsefet az északi járások szlovákjai nagyobb mértékben támogatták. Berényi József a magyarlakta területeken több szavazatot szerzett Nagy Józsefnél.

 

terkep_berenyi_nagy
Berényi – Nagy a dunaszerdahelyi és galántai járásban. Kép: Oriskó Norbert

 

Berényi József, Nagy József és a megyében legtöbb szavazatot kapott Tibor Mikuš (vele csap össze Berényi József november 23-án) részletes eredményei a Dunaszerdahelyi járásban és a Galántai járás magyarok által lakott településein megtalálhatók az MKP honlapján. Ebből kiderül, hogy Berényi a szlovák körzetek eredményei alapján 1748 szavazat hátrányból indulva fordított és előzte meg Nagy Józsefet végül, a magyarlakta területek eredményeinek köszönhetően.

 

4. A dunaszerdahelyi és a galántai járás képviselőjelöltjeinek összegzése a két párt tekintetében.

 

Jelsavszky
Táblázat: Jaslovszky Róbert

 

5. Az eredmények Dunaszerdahely városában az egyes választási körzetekben. Mint látható, Nagy József mindkét választásban (megyefőnök-jelölt és képviselő-jelölt) az MKP  jelöltje mögött végzett. Az előbbiben Berényi, a másikban Hájos Zoltán jelenlegi polgármester és Menyhárt József is megelőzte.

 

szerdahely
Forrás: választási eredmények

 

6. Megyei képviselőjelöltek eredményei Komárom városában:

 

KN
Forrás: Dunatáj.sk

 

7. Megyei elnökjelöltek sorrendje Komáromban: (A lista a jelöltekre leadott szavazatok számát jelzi, a mandátumot szerzett képviselők sorrendre a járási adatok sorrendjéből jött össze)

 

KN2
Forrás: Dunataj.sk

 

8. Magyar képviselők országos összehasonlításban:

 

1415644_10152015310633395_2119206411_n
Magyar mandátumok eloszlása a két párt között. Kép: Oriskó Norbert

 

Király Zsolt

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!