Váratlan helyről érkezett egyértelmű üzenet a szlovákiai magyarság számára. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek (OĽaNO) párt elnöke nyílt levélben szólította meg a felvidéki magyarságot, arra kérve őket, hogy a szombati parlamenti választáson szavazzanak az MKP-ra.

 

„Válasszák azokat a pártokat, amelyek egyértelműen kizárták, hogy a Smerrel és az SNS-szel alakítanának kormányt. Rajtunk kívül ezt az SaS és az MKP tette meg. Ha ez a két párt bejut a parlamentbe, nagyon nagy esély van rá, hogy közös erővel sikerül megmenteni Szlovákiát.” –

 

áll abban a levélben, mely kedden érkezett meg a magyarlakta területekre.

 

 

Matovic_level
Igor Matovič levele. Forrás: DenníkN

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič 250 ezer példányban kinyomtatott, kétnyelvű szórólapja szól arról is, hogy Szlovákiában rablóbanda uralkodik, Fico barátai mesésen meggazdagodtak, az édesanyáknak heti műszakokra kell járniuk, miközben magukra hagyják gyermekeiket, az adófizetők pénzét az ország legfejlettebb régióiba küldik, miközben Dél-Szlovákiát magasról lefütyülik. A levél szerint ezt erősíti az is, hogy a Kassához vezető R2-es gyorsforgalmi út megépítését újabb 20 évvel eltolták egészen 2040-ig.

 

„Nincs jobb bizonyíték arra, hogy a Smer által vezetett kormány nem törődik Dél-Szlovákia sorsával” – fogalmaz Matovič, aki elmondja azt is, hogynem akar így élni, és arra kéri a polgárokat, hogy közösen állítság meg a gonoszt, menjenek el választani, és váltsák le a Fico-kormányt.

 

bugar_fico
Elemzők szerint a Most-Híd a Smer egyik legvalószinűbb koalíciós partnere a választások után. Kép: pravda.sk

 

Ehhez viszont Matovič szerint azon pártok parlamenti bejutására is szükség van, melyek egyértelműen elutasították a Smerrel való kormányzást. Ezek pedig az OĽaNO, az SaS és az MKP.

 

Matovič a DenníkN-nek nyilatkozva elmondta azt is, hogy ha a Most-Híd kizárta volna a Smerrel való koalíció lehetőségét, őket is feltüntette volna a levélben. Bugárék azonban továbbra is lebegtetik a Robert Ficoval való együttműködés lehetőségét.

 


A sajtó idézi Bugár választási kampánygyűlésen elhangzott szavait is, miszerint ha nem sikerül jobboldali koalíciót létrehozni, „kutya kötelesség a Smerrel kormányozni.”

 

Igor Matovič ezért úgy látja, „ahogy 1998-ban a magyarok megnentették Szlovákiát a Mečiar-kormánytól, szombaton ismét megmenthetik az országot.”

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!