Újabb botrány pattant ki az oktatásügyi minisztérium berkeiben, ezúttal az egyik ellenzéki képviselő asszisztense került kereszttűzbe.

 

A Módszertani és Pedagógiai Központ (MPC) egykori gazdasági felelőse állítólag az intézet számlájáról sajátjára utalt át több ezer eurót. Erről Erik Tomáš oktatásügyi államtitkár számolt be mai sajtótájékoztatóján, aki szerint a központ korábbi alkalmazottja vagy fiktív szerződéseket hozott létre, vagy meghamisította a számlákat úgy, hogy az eredeti helyett a saját számlaszámát tüntette fel rajtuk. Az eltérést igazolandó egy hamis e-mailt is küldött, amelyben a beszállító nevében értesítette az MPC-t a számlaszám megváltoztatásáról.

 

Az államtitkár szerint 16 tranzakció történt ebben a formában, összesen 38 ezer euró értékben, a legnagyobb utalás értéke elérte a 20 ezer eurót. A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az akkori gazdasági intézőnek két bűntársa volt, akik a nyomok eltüntetésében segédkeztek.

 

 hirdetes_810x300  

Nicholsonová: Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme

 

Bár az államtitkár elmondta, hogy Lucia Nicholsonová asszisztenséről van szó, aki az MPC-ből való távozását követően szegődött az SaS képviselő mellé, az MPC hivatalosan ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen. Erik Tomáš bizonyítékokat nem vonultatott fel, sőt, állítólag a nyomozásra való tekintettel az ügyészség kifejezetten kérte őt, hogy ne számoljon be az ügyről a nyilvánosságnak.

 

Erik-Tomas-Danka-Kapucianova-Jozef-Kovac
A képen Jozef Kováč, Lucia Nicholsonová SaS-es képviselő asszisztense, az MPC egykori gazdasági felelőse, forrás: webnoviny.sk

 

 

Lucia Nicholsonová úgy nyilatkozott, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de rá fog kérdezni asszisztensénél az esetre, és ha nem ad elfogadható magyarázatot, meg fogják szakítani az együttműködést. Mindazonáltal kijelentette, hogy az államtitkár olyan valaki felett mondott ítéletet, akit még meg sem vádoltak.

 

Jozef Kováč, az MPC volt gazdasági felelőse és a mostani vádak főszereplője szerint 2010-től több ellenőrzés is zajlott az MPC-n belül, amelyek nem fedeztek fel semmilyen visszásságot. Az őt ért vádakat nem érti, és szerinte egy Nicholsonová elleni politikai támadásról van szó.

 

Büntetőfeljelentést tettek

 

Az MPC igazgatónője, Danka Kapucianová úgy nyilatkozott, hogy tavaly júniusban érkezett egy e-mail, amelyben a beszállító a számlaszám megváltozásáról értesített. Néhány héttel később az MPC átutalta a pénzt, ami értelemszerűen a csalókhoz került és nem valódi rendeltetési helyére.

 

forrás: mpc.sk
forrás: mpc.sk

 

 

Az intézet igazgatónője emiatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, nem sokkal később pedig két, vezető beosztású pénzügyi alkalmazottat is elbocsátottak. A hasonló esetek megelőzése érdekében többszörös ellenőrzésekkel szigorították az utalások menetét.

 

 

 

Aktuality.sk

Nyitókép: teraz.sk/Erik Tomáš

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!