A Smer-SD, SNS, Most-Híd és a #Siet kormány első 100 napos teljesítménye tragikus, Szlovákia visszatért a sötét mečiarizmus időszakába. Állítja az ellenzék Robert Fico harmadik kormányának értékeléseként. A Most-Híd ugyanakkor azt állítja, sikerül megvalósítani prioritásait az ellenzék nyomásának ellenére.

 

„A kormány első száz napja a törvényalkotás szempontjából nulla volt, a tárcavezetők és a képviselők minden energiája ugyanis a védhetetlen védelmére összpontosult. Robert Kaliňák maradása, illetve hogy Robert Fico kormányfő is marad abban a lakásban, melynek tulajdonosát súlyos adócsalással gyanúsítják, azt jelenti, hogy Szlovákia visszatért a mečiarizmus sötét időszakába,”

 

értékelt az SaS elnöke, Richard Sulík.

 

Elmondása szerint a jelenlegi kormányt és parlamenti képviselői teljesen figyelmen hagyják a demokratikus államokat jellemző politikai kultúrát és a közérdeket.

 hirdetes_810x300  

 

„Robert Fico harmadik kormánya első 100 napja során megmutatta, mi fogja jellemezni a teljes időszakban. Ez pedig a törvénytelenségek védelme, a nyomozó- és ellenőrző szervek munkájába való beavatkozás,”

 

véli Sulík. Ő maga nehezen tudja elképzelni, hogy ebből a fölállásból merész, a vállalkozói környezetet, iskolaügyet, egészségügyet javító javaslatok érkeznének.

 

„Megalapozott a félelem, hogy a kormány a kiegyensúlyozott állami költségvetést sem éri el, mivel a nagy, költségvetési módosítások meghaladják az erejét és a képességeit. A polgárok életszínvonala, az államháztartás kondíciója így csakúgy, mint az előző Smer-es kormányok idején is történt, főleg a külső környezetnek lesz kitéve. Tehát attól fog függeni, mennyire lesznek sikeresek a szlovák export szempontjából kulcsfontosságú gazdaságok és piacok,”

 

tette hozzá az SaS vezetője.

 

A Most-Híd elégedett

 

A kormányban ülő Most-Híd viszont az ellenzéktől eltérően elégedett az eddigi teljesítménnyel.

 

„A kisiskolák megmentése prioritás volt számunkra. A parlamentben nemcsak a kisiskolákat, hanem minden nemzetiségi alapiskolát sikerült megmentenünk. Az oktatásügyi tárcánál megalakult a nemzetiségi osztály, mely Peter Krajňák államtitkár felügyelete alatt elkészíti a szlovákiai nemzetiségi oktatás hosszútávú és fenntartható koncepcióját,”

 

nyilatkozta a párt szóvivője, Dušíková Františka.

 

Elmondása szerint Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter elkezdte a jogállam megerősítését hivatott csomag kidolgozását.

 

„Tárcaközi egyeztetésen van az a jogszabály, mely lehetővé teszi a rasszista és szélsőséges indíttatású bűncselekmények hatékonyabb kivizsgálását. Törvény készül továbbá az exekúciós folyamatok módosítására és a személyi csőd intézményének megváltoztatására,”

 

sorolta a szóvivő.

 

„Az igazságügyi minisztérium első száz napos értékelését a postafiókcégek elleni jogszabály zárja,”

 

tette hozzá.
A Most-Híd értékeli továbbá, hogy a kormány első száz napja alatt megkezdte az elmaradott régiók támogatását.

 

„A kormány májusban aláírta a D4 és az R7-es koncessziós szerződését, mely utóbbi a párt prioritásai között szerepelt”

 

 

Boris Kollár csalódott

 

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár elismerte, hogy a kisiskolák megmentése és a tanárok bérének hat százalékos emelése kormányjavaslat volt, melyeket az ellenzék is megszavazott.

 

„Ez viszont nagyon kevés. Száz nap alatt új hivatalt kapott Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes, de onnantól kezdve az az érzésem, hogy csak veszekedés van. Ez az egyetlen, amit az emberekért tettünk. Egymás szemére vetik, ki mennyit lopott, ki hol hibázott. A választóknak elegük kell, hogy legyen belőlünk. Az ellenzék ugyan törvényjavaslatokkal áll elő, melyek segítenének a polgárokon, de ezek nem mennek át. Akkor csinálja legalább a kormány, ha nekünk nem engedik. Nagyon csalódott vagyok,”

 

vallotta be Kollár.

 

Matovič: tragédia az egész

 

Igor Matovič, az OĽaNO-NOVA elnöke tragikusan vélekedik a kormányról.

 

„A gazda (Radoslav Procházka) #Sieť-e darabjaira hullott. Bugár Béla (Most-Híd) saját testével védi a piszkos lopásokat, Žitňanská pedig gyáván hallgat a sarokban. Andrej Danko (SNS) Szlovákia legfontosabb problémáit oldja, mint a kettőspont az RTVS logójában, vagy a parlamenti trikókat. Fico Kaliňákkal kemény harcot vívnak érinthetetlenségük fenntartásáért, az emberek pedig csak fizessék tovább az adókat rájuk,”

 

zárta Matovič.

 

TA SR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!