Megvolt hát az első, megyei választások előtti találkozó az MKP és a Most-Híd között. Ki nyerte az első fordulót?

 

Ennek eldöntéséhez jó, ha megnézzük, ki mivel érkezett.

 

Bugár jó előre beharangozta, hogy a mindent vagy semmit elvében érdekelt. Azaz, egy-egy megyei szintű egyezség a megye összes járására legyen érvényes. Ebből az elképzeléséből gyorsan kapitulálnia kellett. Az MKP ugyanis regionális szervezeteinek akaratára épít, egy felülről (Most-Hidas sugallatra) érkező ukáz nem működne.

 

 hirdetes_810x300  

Intő jelek

 

A komáromi polgármester-választás az intő példa erre. Berényi József anno még Orbán Viktort is belerángatta a Cziria Attilás buliba, hiába figyelmeztették előre, hogy ne tegye. Az eredmény ismert.

 

Bugár most ugyanezt a taktikát folytatná, azzal tetézve, hogy aki nem ért egyet a „közös akarattal“, azt zárják ki a pártból. Nonszensz. Ez ugyanis sunyi gyomlálás, felesleges feszültségkeltés a másik párt táborában. Tipikus szalámi taktika, gyengítve az ellenfelet. Jó, hogy az MKP nem ment bele egy ilyen alkuba.

 

Menyhárt József: Az összefogás csak fokozatosan szélesíthető

 

Mert nézzük csak meg, mi a feszültség forrása: Az, hogy a karakteres emkápésok nem tudják megbocsájtani Bugár Bélának, hogy önös érdekből felrúgta a szlovákiai magyar politikai egységet, hazudott a választóknak, majd összeállt az „ördöggel.“

 

Bugár: fátylat a jellemtelenségre

 

Nem lehet könnyű Bugárnak szembesülnie saját jellemtelenségével, de hogy igazuk van-e vagy sem az őt kritizálóknak, döntse el mindenki saját magának mondjuk ennek a videónak a megnézése után.

 

 

A pénteki találkozó másik eredménye, hogy nem indít egymással szemben megyeelnök-jelöltet a két párt. Ez azt jelenti, hogy Nagyszombat megyében nagy valószínűséggel Berényi József kaphat esélyt (Gál Gábor megyei alelnöki ígéretet kap). Nyitra megyében pedig vagy Tomáš Galbavý fut neki újra (Farkas Ivánnak marad a megyei alelnökség ígérete), vagy a Most beáll a jelenlegi megyefőnök, Milan Belica mögé egy smeres szlovák koalícióban.

 

Enyhe MKP-s győzelem

 

Az első forduló eredménye tehát némi MKP-s győzelmet hozott, de messze még a vége. Egy hónap múlva újabb forduló, miközben mindkét párt alternatív megoldásokon is dolgozik.

 

Ettől függetlenül ahol lehetséges, szükséges a megyei választások előtti megegyezés. Csak nem mindegy, milyen áron. A cél ugyanis Bugárékra nézve is ugyanaz kellene, hogy legyen: megerősíteni a felvidéki magyarság megyei jelenlétét.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Körkép.sk (illusztrációs felvétel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!