Nyitókép: AP Photo/Petr David Josek

 

Az ideiglenesen megbízott kormány egyelőre nem döntött a MiG-29-es vadászgépek Ukrajnának való átadásáról. A kormány szerdán csak informálisan tárgyalt a témáról – tájékoztatott Jaroslav Naď ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter.

 

„A MiG-ek adományozásának pontja ma egyáltalán nem került be a programba, hivatalosan egyáltalán nem került szóba”

 

– hangsúlyozta Naď.

 

 hirdetes_810x300  

„Még mindig várunk néhány további hozzászólást a külföldi partnerektől” – mondta, hozzátéve, hogy még folynak a nemzetközi tárgyalások.

 

Mint vázolta, ismertette a kabinettel a Szlovákiához érkezett ajánlatot, a technikai szempontokról pedig Daniel Zmeko, a Szlovák Fegyveres Erők vezérkarának főnöke beszélt.

 

A védelmi miniszter szerint az összes résztvevő miniszter egyetértett abban, hogy milyen módszerrel döntsenek a vadászgépek átadásáról. „Jogi szempontból teljesen világos hogyan fogjuk csinálni” – mondta.

 

Naď azt is megerősítette, hogy néhány MiG-et, ha Ukrajnába küldenek, műszaki állapotuk miatt csak alkatrészként tudnak majd felhasználni. Megerősítette azt a szándékot is, hogy Lengyelországgal közösen adnák át vadászgépeket, amiről még folynak a tárgyalások.

 

Roman Mikulec megbízott belügyminiszter megismételte, támogatja, hogy az alkotmánynak megfelelően legitim módon adományozzanak vadászgépeket Ukrajnának. Kiemelte, hogy az ügyben még folynak a tárgyalások. Hozzátette: az a jogi elemzés, amely felhatalmazná az ideiglenesen megbízott kormányt a vadászgépek átadására, még nem állt rendelkezésére.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) ideiglenes munkaügyi miniszter úgy véli, hogy Szlovákia számára előnyös a MiG-ek átadása olyan feltételek mellett, amelyekről Naď beszél.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!