Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Úgy nézi ki, hogy különösebben nagy fegyverszállítmányokat a jövőben Ukrajna már nem fog kapni Szlovákiától. Legalábbis fegyverrendszereket nem. Miroslav Wlachovský külügyminiszter a Pravda baloldali napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Szlovákia már abban a helyzetben van, hogy mindent átadott, ami erejéből telt. Rákérdeztek nála arra is, átadná-e Szlovákia az amerikaiaktól rendelt, 2024-ben érkező F-16-osokat Ukrajnának.

 

„Biztosan nem adhatnánk át a teljesen új F-16-osokat”

 

szögezte le, ám rögtön hozzátette, hogy Szlovákia nagyon határozottan kiáll Ukrajna további támogatása mellett.

 

„Szlovákia precedenst teremtett az Sz-300-as légvédelmi rendszer és a MiG-ek átadásával. Megnyitottuk az utat a többiek előtt Ukrajna ilyen mértékű segítésével. Kijev nagyon hálás volt. (…) Már létrejött egy koalíció az F-16-osok kapcsán. A szlovák álláspont a kezdetektől világos és egyértelmű. Senkinek sem kell kételkednie abban, hogy támogatni fogjuk Ukrana további segítését”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott. Kijelentette ugyanakkor, hogy Pozsony elérte teljesítőképessége határát:

 

„Szlovákia már abban a helyzetben van, amikor mindent odaadott Ukrajnának, ami erejéből telt. Nehezen találnánk olyan tételeket, amelyek Ukrajnát érdekelhetik és átadhatnánk őket anélkül, hogy saját biztonságunkat vagy hadműveleti képességeinket csorbítanánk”

 

emelte ki.

 

Később elmondta, hogy Ukrajnát érdekelték Szlovákia T-72-es tankjai. Wlachosvský szerint ezt csak akkor lehetne átadni Ukrajnának, ha arányos pótlást kapna máshonnan (nyilván a Nyugattól). Hogy mit jelent az „arányos pótlás”, nem pontosította.

 

Utalt rá, hogy azok a politikusok, akik azzal kampányolnak, hogy leállítják az Ukrajnába menő fegyverszállítmányokat, lényegében olyat ígérnek, ami tőlük függetlenül is megtörténik.

 

Nyugtával dicsérd…

 

Ez utóbbi megállapítás nem teljesen igaz. Szlovákia korábban igyekezett aktív résztvevője lenni Ukrajna lőszerellátásának. Az EU által célul kitűzött egymillió lőszer legyártásához a szlovák hadiipar is hozzájárulhat – és kaphat jelentős összegeket az erre a célra elkülönített 2 milliárd euróból.

 

És ez csak az EU. A július közepés esedékes NATO-csúcs egyik javaslata évi 500 millió eurós katonai támogatásról szólna Ukrajna javára, tíz éven keresztül, tehát a keret teljes összege 5 milliárd euró lenne.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!