Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Még csak a kampány elején járunk, máris egymásnak estek a részben magyarnak beállított „atlantista” alternatíva mikropártjai. Simon Zsolt (Magyar Fórum) szövetségese, Pavel Macko NATO-tábornok (ODS) a Pravdának azt mondta, hogy Simon Zsolt következetesen viselkedett 2016-ban, mikor távozott a Most-Hídból amiatt, hogy Bugár Béláék koalícióra léptek a Smerrel, szemben a mostani Most-Híd 2023-mal.

 

„Együtt tudunk működni a magyar partnerekkel (a Most-Híd 2023-mal – a szerk.). Itt inkább az lehet a gond, amit a múlt héten is tapasztaltunk, hogy [szóvá tették, hogy] Zsolt Simon kilépett a Most-Hídból és létrehozta a Magyar Fórumot. De ezt azért tette, mert elutasította 2016-ban a Robert Ficoval közös kormányzást. E tekintetben Simon Zsolt következetes volt, hiszen a választásokon azt ígérték, hogy nem lépnek be ilyen koalícióba, így nem maradhatott”

 

mondta, és rögtön hozzá is tette az MF és a Modrí-Most együttműködése kapcsán:

 

„A helyzet bonyolultságát az adja, hogy abban a Most-Híd (2023-ban), amely most létrejött,  Dzurinda mellett olyan személy áll ott, mint Sólymos László, aki a smeres kormány tagja volt a Kuciak-gyilkosság után is”

 

 hirdetes_810x300  

hangsúlyozta.

 

Mint mondta, ezt is le lehet fogadni, de úgy vélte, hogy az ő pártjuk számára nem lenne előnyös, ha egy olyan entitásba lépnének be, amely később alakult, mint az övék, és „nincs garancia arra, mi lesz a választások után”, hogy megmarad-e a választási szövetség egysége.

 

Ezzel Macko egyértelműen arra utalt, hogy nincs rá garancia, hogy a Most-Híd 2023, benne ugyanazokkal az emberekkel, akik 2016-ban lepaktáltak a Smerrel, nem lépne koalícióra ismét Robert Ficoékkal.

 

Ezzel egyébként a NATO-tábornok elég pontosan rávilágított a Modrí-Most szövetségének sajátos ellentmondásosságára: olyan személyek szállnak síkra a liberális demokráciáért és támadják Robert Ficot Dzurinda oldalán, akik anno 4 éves kormányzást biztosítottak számára az újságírógyilkosság után is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!