Nyitókép: Facebook, Orbán Viktor

 

Éles belső kritikát fogalmazott meg saját politikusaival szemben az egyik szlovák EP-képviselő a magyar kormány felvidéki fejlesztései kapcsán. Lucia Ďuriš Nicholsonová, aki korábban az SaS-ben politizált és a szlovák parlament alelnöke is volt, jelenleg pedig európai parlamenti képviselő. Emellett a Jablko (Alma) nevű, frissen létrehozott választási párt elnöke, aki az Eduard Heger vezette Demokrati párt listáján indul a szeptember 30-i előrehozott választásokon.

 

A témát még mindig Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde szolgáltatja, illetve az arra érkezett szlovák reakciók. Nicholsonová most sajátjait, azaz a szlovák oldalt kritizálja, mely szerinte felelős a jelenlegi helyzetért, mégpedig Dél-Szlovákia elhanyagolásáért. Így, mint mondja, nem csodálkozhatunk, ha Orbán Viktor élt a lehetőséggel, és átvállalta a terület fejlesztését.

Mit gondolsz arról, hogy magyarként elszakított országrésznek nevezzük a határon túli területeket?

 hirdetes_810x300  

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A liberális politikus szerint a szlovák kormányok magasról tesznek a déli városokra és falvakra. Példaként az elfelejtett Nógrádot említi. További belső kritikaként azt fogalmazza meg, hogy Szlovákia kormányai bebetonozták az uniós alapokat, amikhez így a helyi polgármestereknek lehetetlen hozzájutniuk.

 

„Ilyen helyzetben érkezett a magyarországi felhívás több tízmillió euró értékben, melyekbe nagyon egyszerűen, könnyedén be tudtak kapcsolódni a mi dél-szlovákiai községeink is. Visszautasíthatatlan ajánlat”

 

– fogalmaz a képviselő, majd sorolja a pozitív példákat.

 

Ilyen a galántai Esterházy-kastély felújítása, a különböző infrastruktúra projektek, mezőgazdasági támogatások, az óvodaprogram a déli területeken, iskolabuszok, sporttámogatások, melyekről mind-mind a magyar kormány gondoskodott.

 

„Kérdezzék csak meg a dél-szlovákiai gazdákat, hogy ki segített nekik leginkább. Remišová? Matovič? Nem, Orbán. Mindenféle felesleges bürokrácia és hivatali visszaélés nélkül”

 

– olvasható Nicholsonová posztjában.
Egy valamit jó, ha tudatosítunk: a szlovák kormányok évekig elhanyagolták a déli járásokat. Az uniós alapokat pedig annyira bebetonozták, hogy normális ember hozzájuk sem férhetett. Orbán csak kihasználta saját alkalmatlanságunkat – zárta Lucia Ďuriš Nicholsonová.
Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.