Nyitókép: ta3.com

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő nem zárta ki, hogy még megbízatási ideje lejárta előtt bemutatja az ország állapotáról szóló értékelését. Az elnök erről a TA3 vasárnapi politikai műsorában beszélt.

 

Miután ősszel új parlament alakul, úgy véli, fontos az időzítés.

 

„Igyekszünk úgy kiválasztani (az időpontot – a szerk.), hogy legyen értelme. Kiállni és kihasználni ezt a lehetőséget egy, az államfő lehetőségei és jogai közül, tehát eléggé valószínű, hogy így teszek”

 

mondta Čaputová.

 hirdetes_810x300  

 

A közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatban az államfő elmondta, hogy arra fogja biztatni az embereket, hogy éljenek demokratikus jogaikkal és menjenek el szavazni. Azt is elmondta, hogy a választások győztesét bízza majd meg a kormányalakítással.

 

„Ez alkotmányos hagyomány”

 

mondta azzal, hogy az államfő ezzel fejezi ki a választók iránti tiszteletét is.

 

A köztársasági elnök kifejezte sajnálatát, hogy a választási kampányban néhány politikai párt kihasználja az emberek frusztrációját és haragját.

 

A közelgő államfőválasztásokkal kapcsolatban Čaputová elmondta, hogy hálás minden tanult, intelligens és demokratikusan gondolkodó embernek, aki úgy dönt, hogy belép a politikába. Ezért üdvözli Ivan Korčok indulási szándékát is az államfői posztért. A korábbi külügyminisztert értékrendileg és véleménybelileg is közelinek tartja. Egyúttal kifejtette, hogy nem lesz része a „kampányolásnak” egyik jelölt oldalán sem.

 

A kormány nem kommunikálta le időben a migrációs kérdést

 

A műsorban az államfő beszélt a migrációs kérdésről is. Az elnök asszony elismerte, hogy a kormány nem kommunikálta le kellő időben az illegális migrációval kapcsolatos intézkedéseket. Kijelentette azonba, hogy a téma egész nyáron élt és jelen volt a vezetőségben, a konkrét intézkedések bejelentése a téma nyilvános megnyitása után két nappal pedig a korábbi lépések eredménye.

 

Az államfő elismerte, hogy a kormánynak proaktívan kellene kommunikálnia, főleg mivel van miről beszélnie.

 

Nincs oka nem bízni a hírszerzésben

 

A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) két igazgatója elleni büntetőeljárással kapcsolatban az államfő elmondta, hogy egyelőre nincs oka azt mondani, hogy nem bízik meg a hírszerzésben. Inkább személyi hibának látja a helyzetet.

 

Az államfő szerint nem a politikusok, hanem az ügyészség dolga, hogy kiértékelje a rendőrség lépéseinek megalapozottságát.

 

„Amikor ellenzéki vezetők ellen indítanak eljárást, ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön sor a rendőri hatalommal való visszaélésre. De ha ennek megvannak az okai, amit utólag szentesít az ügyészség, majd a bíróság, akkor ez helyénvaló és rendben van.”

 

tette hozzá.

 

spravy.rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!