Nyitókép forrása: SITA/Milan Illík

 

Peter Pellegrini megválasztott államfő a legmegbízhatóbb szlovákiai politikus a Markíza televízióban bemutatott Focus-felmérés szerint.

 

Pellegrinit 49 százaléknyian tartják megbízhatóbbnak, és „csak” 50 százaléknyian nem bíznak benne. A „csak” kifejezés azért helytálló, mert az elmúlt évek permanens kormányválságai miatt általában az egyes politikusokat sokkal többen tartották megbízhatatlannak, mint megbízhatónak.

 

Zuzana Čaputová hamarosan leköszönő államfő már csak második, 45 százalékos bizalmi, 54 százalékos bizalmatlansági index mellett.

 

 hirdetes_810x300  

Robert Fico tartja a harmadik helyet 36:64 százalékos aránnyal, vagyis a lakosság közel kétharmada nem bízik benne.

 

Ám rosszabb a helyzete az ellenzék és a progresszív PS vezérének, Michal Šimečkának, akiben csak a lakosság 29 százaléka bízik, és 66 százaléka szerint nem megbízható politikus. Milan Majerský esetében 28:61 százalék az arány, ami azt jelenti, hogy még a KDH elnöke is hitelesebb a progresszívek vezetőjénél.

 

Komoly eredményt ért el Forró Krisztián, a Magyar Szövetség pártelnöke, akinek februárban még csak 12 százalékos volt a megbízhatósági indexe, most azonban már 22 százalékot kapott a Focustól, miközben 59 százaléknyian nem bíznak benne – és ez jobb arány, mint Šimečkáé, Majerskýé, Robert Ficóé, és messze jobb, mint Andrej Dankóé (SNS), Richard Sulíké (SaS) és Jaroslav Naďé (Demokrati).

 

Forró esetében a leglényegesebb változás talán az, hogy nagyban nőtt az ismertsége. A korábbi években nagyon magas volt az olyan válaszok aránya, miszerint nem ismerték a nevét, így nem tudták megítélni. Ez most úgy fest, az elnökválasztási kampánynak köszönhetően változott.

 

Ugyanakkor ennek is volt ára: február folyamán Forróban a válaszadók 54 százaléka nem bízott, most az arány 59 százalék, de még így is több embert győzött meg üzeneteivel, mint amennyit elidegenített.

 

Ebben valószínűleg nagy szerepe volt annak is, hogy Forró Krisztián az államfőválasztás második fordulójában Peter Pellegrini mellé állt.

 

A sort Igor Matovič zárja siralmas 15:84 százalékos aránnyal – Matovič a negatív csúcstartó, a lakosság 84 százaléka nem bízik benne.

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.