Nyitókép forrása: SITA/Katarína Lörincová

 

A szerdán kezdődő brüsszeli EU-csúcs kapcsán Szlovákia számára az a legfontosabb garancia, hogy Ukrajna katonai megsegítése bilaterális alapon működjön a tagállamok részéről – jelentette ki szerdán Robert Fico kormányfő a parlament európai ügyekért felelős bizottságának ülésén azzal, hogy az uniós csúcson nem számít meglepetésekre – tájékoztatott a TASR.

 

A kormányfő elmondta, az április 17-18-i EU-csúcson elsősorban az egységes piacról, a gazdasági helyzetről és a versenyképesség fokozásáról fognak tárgyalni, valamint az ukrajnai és a közel-keleti helyzetről.

 

Szlovákia fel akarja hívni a figyelmet az eltérő minőségű élelmiszerek forgalmazásának problémájára az egyes tagállamokban.

 

 hirdetes_810x300  

„Szlovákia állampolgárai nem lehetnek másodrangú polgárok az EU-ban”

 

jelentette ki Fico, aki rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy a klímaváltozással kapcsolatban kitűzött célok mellett hogyan segítsék az EU iparát és gazdaságát.

 

„Az európai zöld megállapodás tarthatatlan, ezzel mindannyian tisztában vagyunk”

 

mondta, hozzátéve, minden értelmes javaslatot támogat, amely korlátozza az értelmetlen klímacélokat.

 

Terítékre kerül az Ukrajnának szánt légvédelmi rendszerek kérdése is. Fico emlékeztetett, hogy Szlovákia már nem tud mit felkínálni, és bírálta az előző kormányt, amiért átadta az S-300-as rendszert. Leszögezte, hogy ő nem hagyta volna jóvá ezt a lépést. Ha az EU-csúcson olyan javaslatokat terjesztenek elő, melyek szerint Ukrajna katonai segítésének bilaterális alapon kell működnie a tagállamok részéről, Fico nem fogja támadni azokat.

 

Ukrajnával kapcsolatban megemlítette a két ország közös kormányülését, és a Szlovákia által nyújtott segítséget Ukrajnának, például az aknamentesítést. Egyúttal megismételte, hogy szerinte az ukrajnai konfliktusnak nem létezik katonai megoldása.

 

Az EU-csúcson a közel-keleti helyzetet és az Iránnal szembeni lehetséges szankciókat is megvitatják, amiért a perzsa állam támadást intézett Izrael ellen.

 

„Szlovákia csakis olyan szankciókat támogat, amelyek nem ártanak többet Szlovákia és az EU polgárainak, mint annak az államnak, amelyre kivetik őket”

 

mondta Fico.

 

Az ülésen azt is bejelentette a kormányfő, hogy június 22-től 25-ig hivatalos látogatást tesz Kínában.

 

„Kis országként nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne legyenek jó kapcsolataink Kínával”

 

szögezte le. Hozzátette, a látogatáson a stratégiai együttműködésről szóló megállapodásokat írnak alá.

 

Az ülést követően bírálta a kormányfőt Michal Šimečka, az ellenzéki PS elnöke. Szerinte Fico arról a kívánságáról beszélt, hogy a Nyugat hagyjon fel Ukrajna fegyverekkel való támogatásával.

 

„Én fordítva fogalmaznék – a fő kívánságunk, hogy Putyin hagyjon fel az ukrán civilek gyilkolásával. Csakis Vlagyimir Putyinon múlik minden, és ő a felelős – de elutasít minden béketárgyalást és nem akarja leállítani az öldöklést”

 

jelentette ki Šimečka. A kormányfőnek azt javasolja, arra is találjon időt Brüsszelben, hogy elbeszélgessen az Európai Bizottság tagjaival, és tegyen meg mindent, hogy Szlovákia ne essen el a helyreállítási tervben szereplő sok milliárd eurós támogatástól.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!